Förflytta dig till innehållet

HS: Pavel Melnikov – mannen bakom Airiston Helmi – omsätter 131 miljoner årligen

Båda bommarna vid Airiston Helmis fastighet i Ybbersnäs i Pargas vräktes omkull i sambnad med husrannsakan. Foto: Peter Alexis


Tidningen Helsingin Sanomat har tillsammans med det internationella journalistnätverket OCCRP kartlagt Pavel Melnikovs bakgrund.
Melnikov är investerare i och tidigare styrelseordförande för bolaget Airiston Helmi, som för en vecka sedan var föremål för en massiv polisoperation.
Melnikov, rysk medborgare och född 1964, har varit i affärsvärlden sedan tidigt 1990-tal, efter Sovjetunionens fall.
Enligt Helsingin Sanomat äger han sju företag som sammanlagt omsätter 131 miljoner euro årligen. Sex av företagen äger han ensam.
Någon oligark verkar Melnikov trots allt inte vara, uppger tidningen. Han har inga kända kopplingar till rysk politik.

Oklart ägarskap

När Airiston Helmi grundades i augusti 2007 var Melnikov minoritetsägare med tio procent.
Den övriga aktiestocken ägdes av Hongkong-registrerade Trading Bridge Limited.
Huruvida det bolaget ägdes av Melnikov är omöjligt att säga men Melnikov var den som fattade besluten för Airiston Helmi.
Vem som nu äger Airiston Helmi är oklart, skriver HS. 2013 köptes aktierna av ett polskt skalbolag – det vill säga det finns som namn enbart – och tre år sedan övertogs de av annat polskt skalbolag, för att sedan köpas av italienska Perlago SRL.

Global affärsman

Melnikov har ungerskt uppehållstillstånd och är därtill medborgare i Malta. Bägge kan köpas för pengar och tack vare dem har Melnikov kommit in på den europeiska marknaden.
Förutom i Finland och Ryssland har Melnikov ägarinnehav i företag i Tyskland, Lettland, Italien, Tjeckien, Spanien, USA och Hongkong.
En rysk medborgare och en estnisk medborgare har häktats misstänkta för grov penningtvätt, grovt skattebedrägeri och för att ha bistått bedrägeriet.
Förundersökningsledaren uppger inte om man har förhört Melnikov.
Helsingin Sanomats artikel (låst).

Dela artikeln

2 kommentarer: “HS: Pavel Melnikov – mannen bakom Airiston Helmi – omsätter 131 miljoner årligen

  1. Antero Pulli skrev

    Var är Melnikov just nu? Är han skyldig för kriminella åtgärder?

  2. STIG-ERIK ANDERSSON skrev

    DET ÄR FORTFARANDE DIR. MELNIKOV SOM BESTÄMMER & STYR BOLAGET, OCH DE TVÅ PERSONER SOM SITTER HÄKTADE VET INGENTING UTAN ÄR BARA SPRINGPOJKAR.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter