Förflytta dig till innehållet

HS: Misstänkta grova våldtäkter mot barn har skett runtom i hela landet

I april skrevs en ny paragraf in i strafflagen: grov våldtäkt mot barn. Under paragrafens tre första månader registrerade polisinrättningarna runtom i landet sammanlagt 18 misstänkta fall, skriver Helsingin Sanomat. Foto: SPT

Från och med den 12 april finns den nya brottsrubriceringen grov våldtäkt mot barn inskriven i strafflagen. Den är en del av de lagändringar som den förra riksdagen genomförde för att skärpa straffen för sexualbrott mot barn.
Förnyelsen säger att den som gör sig skyldig till grov våldtäkt och samtidigt till grovt sexuellt utnyttjande av barn, ska dömas för grov våldtäkt mot barn till fängelse i minst fyra och högst tolv år.
På Helsingin Sanomats begäran har Polisstyrelsen samlat information om de misstänkta fallen som registrerats sedan början av april.

Yngsta offren tre år gamla

Polisstyrelsens uppgifter visar att det under de tre första månaderna har registrerats sammanlagt 18 misstänkta fall av grov våldtäkt mot barn runtom i landet.
En tredje del av de misstänkta fallen har skett i Helsingfors. Näst flest fall har registrerats vid Polisinrättningen i Sydvästra Finland. Därtill har enskilda misstänkta fall registrerats runtom i landet.
Åldersspannet för de misstänkta förövarna är mycket brett. Den yngsta är endast 16 år gammal, medan den äldsta redan är 70 år fylld. Majoriteten av brottsoffren är i åldern 10–15 år. De allra yngsta offren är endast tre år gamla.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter