Förflytta dig till innehållet

HS: Hovrätten friade bilist som inte såg snötäckt hastighetsskylt

Snötäckt hastighetsskylt

Snötäckt hastighetsskylt

Skärmdump.


Rovaniemi hovrätt har förkastat åtalet mot en bilist som kört 74 kilometer i timmen på en sträcka där högsta tillåtna hastighet var 60 kilometer i timmen.
Det skriver Helsingin Sanomat.
Lapplands tingsrätt hade dömt honom till ett bötesstraff för trafikförseelse.
Bilisten hänvisade till att hastighetsskylten var täckt av snö och att han därför inte kunde se att hastighetsbegränsningen hade sänkts till 60 kilometer i timmen.
Tingsrätten ansåg att bilisten borde ha känt till att det runda trafikmärket var en hastighetsskylt och att han därför borde ha förstått att hastighetsbegränsningen kunde ha ändrats.
Hovrätten konstaterade att vägskyltarnas underhåll hör till väghållarens uppgift och att man inte kan förvänta sig att bilisterna ska utreda vad det står på en snötäckt trafikskylt.
ÅU skrev i vintras om ett liknande fall då en Nagubo dömdes till böter för samma förseelse.
Han motsatte sig boten och skickade bilderna till polisen med förklaringen att skyltarna var snötäckta och att han inte kunde se att hastighetsbegränsningen hade ändrats.
Polisen accepterade motiveringen och hävde boten.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter