Förflytta dig till innehållet

HS: Harpesten sprider sig i Finland – sprids av myggor

Wikimedia Commons

En mygga i närbild.Wikimedia Commons

Harpesten sprids till människor främst via myggbett. Foto: Wikimedia Commons


Harpesten som också drabbar människor verkar bli vanligare, skriver Helsingin Sanomat.

Hittills har 28 personer smittats i Finland. Livsmedelsverket har under sommaren undersökt sex harar som dött i harpest, eller tularemi som sjukdomen också kallas.
Det är framför allt gnagare och harar som bär på infektionssjukdomen, som orsakas av en bakterie. Den sprids till människor främst via myggbett. Sjukdomen kan inte smitta från människa till människa.
SVT skrev i augusti att över 500 personer har insjuknat i harpest i Sverige i sommar. Det är betydligt fler fall än under ett medelår, enligt den svenska Folkhälsomyndigheten. Vid samma tidpunkt rapporterades sju fall i Finland och femton i Norge, enligt HS. Andelen insjuknade i Finland har alltså ökat sedan augusti.
Jussi Sane, ledande expert vid Institutet för hälsa och välfärd, THL säger till HS att andelen smittade ökar under hösten men att en större ökning är att vänta under de närmsta åren.
Incidensen av harpest varierar enligt Livsmedelsverket betydligt från år till år. Merparten av fallen konstateras under augusti-september. Omfattande epidemier har observerats förekomma i cirka tre års cykler. För tre år sedan anmäldes 700 fall av tularemi hos finländare, vilket var rekordmånga.
Under sensommaren och början av hösten påträffas harpest i synnerhet i Österbotten och Mellersta Finland, skriver HS. Också i Egentliga Finland och Birkaland har människor nu smittats.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter