Förflytta dig till innehållet

HS: Dyra plagg är inte automatiskt hållbara – men hållbara plagg är oftast dyra

Kläder som håller och används länge är en miljöåtgärd. Foto: Pixabay


Det går inte att hitta klädesplagg som håller för evigt. Men det går att hitta plagg som håller en livstid, skriver Helsingin Sanomat.

Det är fullt möjligt att hitta till exempel jackor eller tjocktröjor som man kan använda så länge man lever. Det skriver Helsingin Sanomat.
De klädesplagg som håller bäst är sådana som inte ligger närmast huden. Därför är det omöjligt att hitta till exempel riktigt hållbara strumpor eller underkläder.
I allmänhet håller plagg som är gjorda av syntetfibrer längre än de som är gjorda av naturliga fibrer, såsom bobull. Det är problematiskt, eftersom plagget då blir svårare att återvinna.

Dyra plagg inte alltid hållbara

Man tänker ofta att priset bestäms av kvaliteten. Timo Rissanen, professor vid Parsons designskola i New York, säger däremot till Helsingin Sanomat att kvaliteten på dyra plagg har försämrats.
Ett dyrt plagg är därför automatiskt inte hållbart, men ett hållbart plagg är oftast dyrt. Ju tjockare material, desto hållbarare är det.
Det största problemet är ändå oftast att tyget börjar noppa sig. Det finns sätt att undvika sådana plagg. Ett sätt är att kolla lapparna. Om tyget är gjort av minst fyra fibrer så är det sannolikt att noppor bildas.
Kläderna håller också bättre om man vårdar dem rätt, till exempel genom att undvika torktumlare.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter