Förflytta dig till innehållet

HS: Åboland har laglydiga förtroendevalda (Uppdaterad med kommentar av Ahmadi)

Ingen i Pargas nya stadsfullmäktige har dömts för något brott under åren 2012-2017. ÅU-foto

Tidningen Helsingin Sanomat har kartlagt de förtroendevaldas straffregister i Finlands alla kommuner. Cirka 400 kommunalpolitiker har under åren 2012–2017 fått en dom som har vunnit laga kraft.

För Åbolands del ser statistiken bra ut. Ingen i Pargas fullmäktige har dömts för något brott och i Kimitoöns fullmäktige har en ledamot dömts för betalningsmedelsbrott.

Ledamoten dömdes till 3 månaders villkorligt fängelse för att ha överfört 4 500 euro till sitt eget konto från en annan person. Ledamoten hävdade att hen fått lov att ta 2 000 euro för att köpa nya vinterdäck, men rätten trodde inte på förklaringen. Prövotiden gick ut den 27 augusti.

I Åbo har SDP:s Berhan Ahmadi dömts för bedrägeri. Ahmadi uppgav för FPA att han var arbetslös trots att han jobbade. Ahmadi fick på så sätt 4 000 euro i olika stöd från FPA. Domen blev 30 dagar villkorligt fängelse. Prövotiden går ut 14.9.2018.

På sin Facebooksida ber Ahmadi om ursäkt för sitt agerande och att han skäms för vad han gjorde. Han säger att han har betalat tillbaka största delen av pengarna och att betalningsplanen fortsätter.

Till Yle Turku säger Ahmadi att han avstår från sin plats som vice ordförande för SDP:s fullmäktigegrupp och fortsätter som ordinarie ledamot.

En suppleant i Åbo fullmäktige har dömts för grovt rattfylleri och äventyrande av trafiksäkerheten till tre månader villkorligt fängelse och böter på 1 125 euro. Prövotiden går ut den 3 maj 2018.

Ledamoten körde berusad på Tammerfors riksväg i januari 2016. Hen blåste 2,4 promille i polisens alkometer.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter