Förflytta dig till innehållet

HPV-vaccinet är en medicinsk triumf, inte en moralfråga

Åbo Underrättelsers logo

HPV-vaccinet intogs i det nationella vaccinationsprogrammet år 2013. Fram till hösten 2020 har den bara getts till flickor, men numera ges den också till pojkar. Vaccinet skyddar mot infektioner med humant papillomvirus, som kan leda till olika typer av cancer såsom livmoderhalscancer, cancer i slidan eller kring kvinnans yttre könsorgan, cancer i penis eller cancer kring huvudet och halsen.

Vaccinet är frivilligt och ges i lågstadieåldern. Vårdnadshavarna har därmed en avgörande roll angående vaccinationsbeslutet.

Trots att HPV-vaccinet ges i allt större uträckning är antalet ovaccinerade ännu stort. Var tredje kvinna i 20-årsåldern bär just nu på en papillomvirusinfektion med hög sannolikhet.

Därför är det av största vikt att kommunerna bistår med tillräcklig information om viruset, fördelarna med HPV-vaccinet och riskerna med att inte låta sitt barn vaccineras. Det är viktigt att informationen också tacklar den felaktiga informationen och negativa anknytningar som vaccinet på grund av moralfrågor fått i en del regioner.

Vi har ett vaccin som minskar risken för vissa typer av cancer. Det borde ses som en medicinsk triumf och inte som inbjudan till en fördomsfull moraldebatt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter