Förflytta dig till innehållet

Hovirintaskola: Förslag om nybygge föll i fullmäktige

Med rösterna 28–23 i S:t Karins fullmäktige drev Samlingspartiet och SDP igenom en renovering av skolbyggnaden i Hovirinta, i samband med att nästa års budget godkändes.
Skolbyggnaden har bland annat problem med inomhusluften.
Alla andra partier – SFP, De gröna, Kristdemokraterna, Centern, Vänsterförbundet, Sannfinländarna och Blå framtid – röstade för ett nybygge, men det räckte alltså inte.
SFP:s Åsa Gustafsson säger till ÅU att hon är mycket besviken.
– I SDP i S:t Karins finns en tradition att fatta gruppbeslut. Men jag hade kanske hoppats att nån enstaka av de yngre samlingspartisterna skulle rösta med oss, säger Gustafsson – och påpekar att många samlingspartister gått till val på att jobba för friska skolor.
Gustafsson säger att mittengruppen under helgen jobbade hårt med att gå igenom budgetförslaget och hitta andra projekt där man kunde göra inbesparingar – för att istället få tillstånd en ny skola.
De hittade 1,9 miljoner euro i budgeten, säger Gustafsson, men det hjälpte inte då SDP och Samlingspartiet inte lyssnade på det örat.
Helt har Gustafsson inte gett upp hoppet. Det finns nämligen ingen detaljerad plan för renoveringen, och hon hoppas att man – när planen är gjord – får upp ögonen för att de tänkta 5,9 miljonerna inte räcker för en renovering.
Där finns, säger Gustafsson, till exempel inte taket medräknat. Taket kostar ungefär en miljon till, säger hon.
Dessutom påpekar Gustafsson att det finns ett stadsstyrelsebeslut om att alla ytor i skolbyggnaden ska renoveras, också de som renoverats tidigare. Och då kommer pengarna som nu klubbades igenom inte att räcka till.
Gustafsson ifrågasätter hur man kan ha ett stadsstyrelsebeslut som säger en sak, och sedan ett fullmäktigebeslut som säger en annan.
– Det här är ett jätteförhastat beslut, som hastats igenom sedan juni. Fullmäktigeperioden har börjat i turbulenta tecken på ett sätt som vi inte riktig är vana vid här i S:t Karins.
– Men jag är glad att så många under mötet ställde sig upp och talade för ett nybygge, säger hon.
Gustafsson kom med det första förslaget om nybygget på mötet. Därefter kom De gröna med ett liknade förslag. Efter en överläggning valde mittengruppen att tillsammans ställa sig bakom De grönas förslag, så det var det som förlorade i omröstningen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter