Förflytta dig till innehållet

Houtskärsbor är rasande – ortsbos arv används till att bygga ut Bläsnäs i Pargas

Houtskärsborna rasar efter att de hört att en Houtskärsbos arv ska användas till utveckla Bläsnäs badstand i Pargas. ÅU-foto


När Houtskärsbon Eino Lehti avled den 11 februari i sviterna av en hjärnblödning lämnade han efter sig en omfattande egendom värd över 400 000 euro.
58-åriga Lehti hade inga arvingar och han hade inte hunnit skriva något testamente. Arvet tillföll därför staten som ett så kallat danaarv.
Den avlidnas hemkommun kan senare ansöka om att Statskontoret överlåter arvet till ett ”socialt eller kulturellt” ändamål.

Kajer, bryggor, terrasser och en utsiktsplats

Den 5 december skickar stadsjurist Monica Avellan en ansökan till Statskontoret. Där skriver hon att Lehtis arv ska användas till att utveckla Bläsnäs badstrand i Pargas.
Bland annat ska det byggas strandpromenader, kajer, bryggor, vistelseterrasser och en utsiktsplats.
Att Pargas stad på det här sättet vill förvalta ett arv som enligt Houtskärsborna borde tillfalla Lehtis hembygd har gjort många förbannade.
En av dem som ifrågasätter stadens agerande är Johanna Tengström som sitter på SFP:s mandat i Pargas stadsfullmäktige.
– Det är förkastligt, fruktansvärt och omoraliskt. Staden borde ha varit i kontakt med områdesnämnden och frågat om det finns några lokala ändamål som pengarna kunde användas till.
– Man kunde utveckla Näsby eller bygga en gång- och cykelled mellan Träsk och Näsby. Det finns många allmännyttiga ändamål här som Lehti säkert gärna skulle ha sett att pengarna användes till.

Inbiten Houtskärsbo

Lehti var född och uppvuxen i Houtskär där han jobbade för Skärgårdshavets nationalpark på Jungfruskär. Hans pappa var från Medelby och mamma från ön Luuk bredvid Houtskär Berghamn.
Tina Axén och hennes man Ulf var goda vänner med honom.
– Om han vetat det här skulle han vrida sig av ilska och svära. Så här gör man bara inte. Beslutet är från någonstans där bak där det är mörkt.
Jean-Erik Mattsson jobbade många år tillsammans med Lehti i Forststyrelsen.
– Så mycket kände jag honom att han definitivt inte skulle ha gillat det här. Han var så mycket Houtskärsbo man bara kunde vara och nu ska Pargas ärva honom. Nog är det märkvärdigt.
Artikeln uppdaterad klockan 14:30 med uppgifter om egendomens värde.

Dela artikeln

7 kommentarer: “Houtskärsbor är rasande – ortsbos arv används till att bygga ut Bläsnäs i Pargas

 1. Pepita Laine skrev

  Det här beslutet klingar illa i nejder omkring. Ingen god reklam för beslutande organ i kommunen. Ett oetiskt/omoraliskt handlande faller aldrig i god jord. Som genuin Pargasbo är ändå dom tidigare självständiga skärgårds kommunerna viktiga för turism och andra besökare/sommargäster. Ge stöd till en levande skärgård genom att återföra arvet där givaren ville att det skulle stanna. Inte ökar turismen i Pargas med ”aqua-park” i Bläsnäs. Sådana finns överallt! Dessutom är det alltid alger där på sommaren. Det går inte att fixa med pengar, tyvärr. Dom turister/besökare som kommer hit blir hänförda av vår skärgård och det liv man kan leva där, året om. Med dagens alla miljö kampanjer är det av största vikt att värna om Världens vackraste arkipelag. Gör om, gör rätt!

 2. Kari Niemi skrev

  Terve sku Kalle Palander seij efter en bra åkning i slalom ?Monica Avellan kan de här O stdsdirektören kan ju ge gratis tillgång åt houtskärsborna till bläsnäs O träsk skolan kan man flytta ti Korpo o barnen kan sättas O åk buss dit?Yes,nog är det här ”ganska” härskt fast lagen är så här?

 3. Pekka Jansen skrev

  Instämmer i kritiken ang. danaarvet från Houtskär som gick till Bläsnäs. Känner till ett fall.södra Nagu där det troligen gick på samma sätt. Att låta dylika arv komma hembygden till nytta skulle stå i samklang med innevånarnas känsla för vad som är ett korrekt handlande av staden.

 4. Mats Björklund skrev

  Ofattbart! Jag blir rasande trots att jag inte har någon koppling till Houtskär. Staden har stora ekonomiska problem och fortsätter med att sätta arvspengar på nöjen i Pargas centrum, dessutom nöjen som kräver fortsatt underhåll och pengar då arvspengarna är slut. Skärgården hör till de bästa tillgångarna Pargas stad har, men många av stadens beslutsfattare verkar år efter år göra sitt yttersta för att flyttrörelsen ska gå från Pargas skärgårdsdelar till helt någon annan kommun. Missnöjda kommuninvånare lockar inte ny inflyttning vare sig till skärgården eller centrum. Ingenting i Bläsnäs är värt den dåliga publicitet som staden orsakar med sitt agerande. 400000 eur är en relativt liten peng för Pargas centrum, men en stor peng för Houtskär där den logiskt och moraliskt hör hemma.

 5. Mayvor Lindqvist skrev

  Detta kom ju som en gåva till del av Träsk folkskolans renovering. Är säker på att 99% av de som bor på Houtskär är i stort behov av skolan. Badstränder finns det gott om, där det finns vatten kan man visst det bada. Men skolor hat givetvis prioritet. Nöjen kommer alltid i andra hand. Först Träsk skolas framtid och barnens framtid. Med handen på hjärtat.

 6. Kenneth Wilen skrev

  Nu har det gått för långt Houtskärbor låt inte detta ske ingen ide o bygga någonting i Bläsnäs strand allt söndras och vandaliseras bygg hellre cyckel väg på Houtskär ni har mycket cyckel turister Konstig prick den människan som ens föreslå pengar till Bläsnäs strand🐔🐔

 7. Susanne Nyman skrev

  Nå nu tycker jag nog att pengarna borde användas i Houtskär, nog förstår jag riktigt bra att dom är irriterade. Dom skulle kunna användas till någonting som gynnar både ortsbefolkningen och turister där.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter