Förflytta dig till innehållet

Houtskärs skärgårdsmuseum — Kulturgillet borde ha fått köpa gamla biblioteket

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Mitt i kyrkbyn Näsby invid kyrkan befinner sig Houtskärs Skärgårdsmuseum, som omfattar sammanlagt tio olika byggnader.
Helheten vill återspegla verkligheten i skärgårdsbons liv under gångna tider. Båtmuseet jämte landhus, båthus och motormuseum nere vid stranden ger en inblick i näringslivet förr med en förnämlig samling gamla bruksbåtar i centrum.
Vid stranden finns också båtbyggeriet, vilket är en fungerande och i användning varande del av museet, där det byggs och renoveras träbåtar i traditionell stil.
Norrbacks torp vid kyrkvägen vill visa hur en fiskarfamilj levde för hundra år sedan. Den gamla sockenstugan invid innehåller en intressant samling gamla bruksföremål.
Vid stranden finns också båtbyggeriet, vilket är en fungerande och i användning varande del av museet, där det byggs och renoveras träbåtar i traditionell stil.
Houtskärs skärgårdsmuseum räknas till ett av de främsta skärgårdsmuseerna i Åboland. Detta skärgårdsmuseum har byggts upp under lång tid, de första spadtagen togs redan 2002. Den senaste byggnaden är huset för ”Förarökan”. Detta hus invigdes senaste sommar.
Det är Houtskärs Kulturgille som har finansierat och förverkligat detta storslagna projekt, utan bidrag av staden.
Projektets totalkostnad överstiger 500 000 euro.
En försäljning av Houtskärs gamla bibliotek till Kulturgillet hade samtidigt var en gest från stadens sida att man uppskattar det arbete som Houtskärs Kulturgillet utfört för ortens förkovran.
Christer Friis

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter