Förflytta dig till innehållet

Houtskärs miljödag har temat Vårt hav – frågor om Östersjön och Houtskärs utveckling behandlas

Båtmuseet är en del av Skärgårdsmuseet i Houtskär. Foto: Yascha Gilbert


Pro Houtskärs miljögrupp i samarbete med Houtskärs kulturgille ordnar årets miljödag den 26 juli i Båtmuseet i Näsby. Tre projekt kommer att presenteras och efteråt får man ställa frågor.

Miljöministeriet vill kommunicera med lokalbefolkningen

Miljöministeriets Jan Ekebom ska hålla en presentation på miljödagen i år. Ekebom arbetar som specialsakkunning med vatten- och havsfrågor. Han kommer att presentera en rapport om havsmiljöns tillstånd i Finland 2018.
– 69 stycken experter har varit med och skrivit den över 100-sidiga rapporten. Rapporten görs vart sjätte år, i enlighet med Europeiska unionens havsmiljödirektiv. Rapporten är värdefull för vårt nationella havsskyddsarbete, berättar han.
På miljödagen kommer han att tala mera specifikt om rapporten och ge exempel från Skärgårdshavet. Övergödning är det största hotet i Östersjön just nu och Ekebom vill framhäva behovet av samarbete för att minska på problemen.
– Genom att besöka Houtskär vill jag möjliggöra en dialog mellan ministeriet och lokalbefolkningen. Vi får höra om deras bekymmer och de har möjlighet att ställa frågor.
– Ingen av oss kan ensam rädda Östersjön. Vi måste jobba tillsammans, säger Ekebom.

Houtskär ska utvecklas

Det andra projektet presenteras av Korpobon Ulla Mattsson-Wiklén som själv ursprungligen kommer från Houtskär. Houtskär i utveckling är ett Leader-projekt som inleddes under hösten 2016 och finansieras av staten, EU, Svenska Kulturfonden och Aktiastiftelsen i Houtskär.
Hon ska presentera projektets resultat hittills. Målet var att skapa nya arbetsplatser, främja den redan existerande företagsamheten, förbättra turismen och understöda inflyttning till ön. Mattson-Wiklén har bland annat ansvarat för att göra mappar som innehåller aktuell information om Houtskär för turister, deltidsboende och lokalbefolkningen.
Mapparna finns strategiskt distribuerade på olika ställen, så som färjor och förbindelsebåtar.
– Då jag arbetade på turistinfon i Nagu ifjol somras fick jag en bra bild av vad det är som folk vill veta. Än så länge har projektet bara fått bra feedback och många frivilliga har hjälpt till med att skapa mapparna.
En del av arbetet har också varit att kartlägga obebodda hus och tomter för att hjälpa människor som vill flytta till Houtskär.
– I våras hittade jag bostad för en sjubarnsmamma och hon lyckades även med lite hjälp få jobb nära bostaden. Nu trivs de jättebra och känner att de har funnit sitt hem, berättar Mattsson-Wiklén.

Ulla Mattsson-Wiklén är projektledare för Houtskär i utveckling. Foto: Yascha Gilbert

Havsinventering främjar skyddet av Östersjön

Den tredje presentationen görs av Heidi Arponen som fungerar som skyddsbiolog för Forststyrelsen inom Kustens och huvudstadsregionens naturtjänster. Arponen ska presentera VELMU-projektet som har pågått i över tio år.
Det är frågan om nationell havsinventering och målet är att samla information om marina livsmiljöer och arter samt deras förekomst och utspridning i finska havsområden.

Blåstång i Östersjön. Foto: Heidi Arponen


Inventeringens främsta syfte är att främja skyddet av Östersjöns arter och havsområden samt att stödja en hållbar användning av marina resurser.
– Många sakkunniga från olika organisationer ha varit delaktiga i projektet. Vi har dykt, filmat och tagit bottenprov för att samla informationen, berättar Arponen.

Många bottenprov har tagits för att samla in information om Östersjön. Foto: Heidi Arponen


Projektet är statsfinansierat och kommer att fortsätta med målet att mera detaljerat kartlägga sällsynta arter och miljötyper.

Ingen anmälan behövs för att delta i Houtskärs miljödag.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter