Förflytta dig till innehållet

Hösten är nyår och vardagen en fest

Är det någon annan än jag som känner att hösten känns som den ultimata nystarten? Glöm nyårsfirandet, jag skulle hellre fira in hösten och se det som en början av det nya året.

Tideräkningen bryr jag mig inte så mycket om, men jag tänker på framtidsplanerna och visualiseringen av vad som komma skall. För mig görs det bättre på hösten än någon annan tid på året. Hela naturen är en visuell representation av att vi nu vänder blad.

För om vi tänker efter så är det vi kallar nyår den sämsta tiden på året att ”börja om”. Vi är mitt i vintern, ingen förändring syns utanför fönstret. Man är trött av allt mörker och har brist på dagsljus och D-vitamin. Man är stressad av julafton och alla krav och måsten.

Vi har spenderat massor med pengar, och antagligen skapat någon form av obalans mellan fysisk aktivitet, intag av mat och sömn. Vi är ur balans helt enkelt… Inte den bästa starten för hjärnan att planera och drömma framåt precis.

På hösten däremot, när augustis ljumma kvällar är förbi, och löven på träden börjar ändra färg och släppa taget, rinner inspirationen till för mig. Jag är full av sommar och sol. Kroppen har slappnat av och sinnena har fått sin beskärda del av intryck. Det är mera luft runt mig på något vis.

Vardagen smyger sig sakta på och kring den avslappnade inspirerade kroppen kommer vardagens ramar. Dags att spotta i nävarna och börja på med allt nytt och alla idéer.

Vardagen är förresten något jag verkligen älskar. Inte bara för att jag är en rutinmänniska, utan för att jag för ett bra tag sedan bestämde mig för att skapa en vardag som jag inte vill ta semester från.

Vardagen består av ett arbete jag trivs med, en boendesituation som passar mig, på en plats jag tycker om, med natur och familj nära. Jag har lugn och ro runt mig med låg stressnivå. För mig är detta ren och skär LYX!

Alltför ofta hör jag folk som bävar inför slutet av semestern och våndas inför att återgå till arbetet. Vardagen, den gråa och trista. Vardagen, som vårt liv till ca 80 % består av. Att man ska få vantrivas i den, och längta till semestern några veckor om året, det är skandal om vi tänker efter.

Varför lär vi oss inte det i skolan, att fylla livet med sånt vi trivs med? Varför nöjer vi oss ofta med att infinna oss på en arbetsplats vi vantrivs på, med arbetssysslor vi inte gillar? För är man inte uppmärksam är det hur lätt som helst att hamna i situationer vi inte trivs i, och ännu viktigare, inte vet hur vi ska ta oss ur!

För att skapa en vardag man älskar brukar det räcka med att man känner att man lever ett liv som rimmar väl med ens värderingar, och att man känner en samhörighet och att man gör något meningsfullt. För att uppnå en vardag man inte vill ta semester från, behöver man därför lyssna inåt och känna efter.

Vem är jag och vad trivs jag med? Vad trivs jag med för människor? Vad ger mig energi? Vad i mitt liv just nu har jag för mycket av, och vad önskar jag att jag hade mer av? Att återkomma till dessa frågor en gång om året brukar vara ett effektivt sätt att hålla skutan i rätt riktning, och jag kommer ställa mig dessa frågor denna höst.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter