Förflytta dig till innehållet

Hormoner inte enda orsaken till sömnproblem under menopausen

Källa: Pexels


Hela 40-60 procent av kvinnorna som är i åldern för menopaus lider av sömnproblem. Forskare Laura Lampio vid Åbo Universitet har gjort en befolkningsundersökning där hon kommit fram till att sömnen hos kvinnor i åldern för menopaus är känsliga för utomstående störningsmoment.
Det kan vara fråga om stress i arbetet, depressionssymptom och problem i privatlivet.
Vetenskapen har inte entydigt kunnat fastställa varför så många kvinnor som går igenom menopaus lider av sömnproblem. Ofta har man bedömt att sömnproblemen endast beror på hormonella förändringar i kroppen som leder till att högre temperatur i kroppen och nattsvettningar.
Dessa faktorer försämrar sömnkvaliteten, men förklarar inte ensamt sömnproblemen under den här tiden, visar forskningen.
177 kvinnor i medelåldern deltog i studien. De skrev sömndagbok och fyllde i frågeformulär om sin sömn. Deras sömnkvalitet registrerades också i sömnlaboratorium. I ett pressmeddelande säger Lampio att det antagligen är den första forskningen där kvinnornas sömn har undersökts i sömnlaboratorium både innan och under menopausen.
Studien pågick i sex år. Resultatet visar att sömnen minskar med åren och blir mera avbruten och mindre effektiv, alltså att sovtiden minskade i förhållande till den tid man låg i sängen.
Men denna förändring hör uttryckligen ihop med åldrande och inte med hormonella förändringar i kroppen, menar Lampio.
Hon påpekar att sömnproblem är ett betydande samhälleligt problem, eftersom det försämrar livskvaliteten och ökar risken för att insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.
Laura Lampio disputerar med sin doktorsavhandling Sleep in Climacteric – Associative and Predictive Factors vid Åbo Universitet fredagen den 8 december klockan 12. Disputationen sker i U-sjkuhuset i Åbo universitetscentralsjukhus, Tavastgatan 11. 

 
 
 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter