Förflytta dig till innehållet

Hörapparater är bra för hjärnan på många sätt

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Hörselveckan. Med en obehandlad hörselnedsättning begränsas inte bara personens förmåga att kommunicera utan risken för olika hälsoproblem ökar också. Men sämre hörsel behöver inte begränsa din vardag. Genom tidig hörselrehabilitering och fungerande hörhjälpmedel kan man bibehålla såväl funktionsförmåga som livskvalitet och förebygga andra negativa effekter av obehandlad hörselnedsättning.

Ofta kommer hörselnedsättningen först med stigande ålder och många vidtar inte åtgärder för att behandla den förrän de märker en betydande inverkan på det dagliga livet. Det är vanligt att man väntar för länge med att söka hjälp för sin hörselnedsättning, upp till tio år.

Det behövs mer kunskap om vart man kan vända sig för att testa sin hörsel. Det går bra att börja antingen via hälsocentralen, företagshälsovården eller via privata läkarstationer där man får remiss till hörselvården som finns inom den specialiserade sjukvården. Ju tidigare man gör ett hörseltest och uppsöker vård, desto snabbare kommer man i kontakt med de positiva effekterna av hörapparatsanvändning.

Hörapparater är det bästa hjälpmedlet för att behandla nedsatt hörsel och ett stort stöd i vardagen. Med en välinställd hörapparat förbättrar vi inte bara hörseln, utan även hjärnans kapacitet att uppfatta olika ljud igen och använda minnet. Genom aktiv användning av hörapparaten motverkar vi även minnesproblem. Hörapparater bidrar till att öka socialt deltagande och upprätthålla funktionsförmågan.

Trots de positiva effekterna är det många som inte använder sina hörapparater. En orsak till att de blir oanvända är att det tar tid att vänja sig vid nya ljud och intryck. Det behövs tid och tålamod för att anpassa sig till hörapparaterna i vardagen. Det kan också upplevas som stigmatiserande att bära hörapparat, eftersom man associerar hörapparaterna till åldrande.

Det är vanligt att man vill dölja sina hörapparater. Ofta är signalerna också från reklam och hörapparattillverkare att hörapparaterna ska vara så små och osynliga som möjligt.

I år har Svenska hörselförbundet valt att under sin Hörselvecka uppmuntra till att visa upp sin hörapparat, istället för att dölja den. Vi vill normalisera hörapparatsanvändning eftersom hörselnedsättning berör en stor del av befolkningen. I åldersgruppen 65–74 har cirka 32 procent en nedsatt hörsel och i åldersgruppen 75 år och uppåt ligger siffran på 50 procent.

Den 2 oktober firar förbundet den nationella hörseldagen som inleder Hörselveckan 2–8 oktober. Syftet med hörselveckan är att sprida information och synliggöra hörselnedsättningar. Genom årets kampanj Våga visa din hörapparat! vill vi uppmuntra dig till att vara stolt hörapparatsanvändare. Tillsammans kan vi minska stigmat kring hörapparater.

Mikaela Nylander
Ordförande
Maija Nilsson
Ansvarig för intressebevakning
Svenska hörselförbundet

Dela artikeln

En kommentar: “Hörapparater är bra för hjärnan på många sätt

  1. Jan-Erik Ingvall skrev

    Det är stor skillnad på hur människor talar. Själv har jag svårt att förstå rikssvenska program utan textning, medan finska nyheter inte bereder svårigheter. Hörapparaterna (för höger och vänster öra) som kommunen ställde till förfogande var en stor besvikelse. Visserligen hörde jag lite mera fågelkvitter men användningen var besvärlig i synnerhet när man även bär glasögon. Kontrollen av funktioner (onödigt många?) är synnerligen komplicerad med små tryckningar på mycket små knappar i rätt ordning i höger eller vänster apparat. Regn och blåst är inte till fördel och hörapparaterna tål inte vatten. Batterierna tar snabbt och överraskande slut mitt under en teaterföreställning och batteribyte kräver ett bord med god belysning en pincett. Och brunkolsbatterierna tar slut på en dryg vecka oberoende om man har apparaterna påkopplade eller inte. Så för min del har hörapparaterna nu legat i en påse i i fem år.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter