Förflytta dig till innehållet

Hoppet om en slöjdsal lever vidare

Arkivbild

Positiv till nybygge. Nicke Wulff tycker att ett nytt bostadshus på skolan parkering skulle vara ett bra alternativ. ÅU-foto

I onsdags blev det klart att planerna om att göra om en av Cygnaeus skolans gymnastiksalar till slöjdsal läggs på is.

Men redan nu finns en ny idé om hur skolan skulle få en egen slöjdsal och samtidigt få rum för fler förskolegrupper.

Tanken är att låta ett privat bolag bygga ett bostadshus på skolans parkeringsplats vid Mariegatan. Staden skulle sedan hyra in sig i bottenvåningen, där man redan i planeringsskedet skulle rita in en slöjdsal och klassrum för förskolegrupper.

Idén presenteras som del av en större kartläggning kring behovet av klassrum inom den svenskspråkiga småbarnsfostran i Åbo.

I utredningen tar man inte ställning till om som eventuellt skulle bygga på Cygnaeus skolans gård, men rektor Nicke Wulff är positiv till idén om att låta privata aktörer bygga på tomten.

– Det är ett förslag som vi gärna går vidare med och det skulle vara en väldigt realistisk sak att göra. Spontant tänker jag att för att ärendet ska gå framåt är det bäst att det skulle vara ett privat bolag, säger Wulff.

Tomten är värdefull, säger han, och han tror det finns en stor efterfrågan på lediga tomter så nära salutorget.

– Jag är gärna för att bygga nytt och samtidigt kunde man lösa problemet för vår del, säger Wulff.

Vid busshållplatsen. Tanken är att ett bostadshus kunde byggas här på tomten vid busshållplatsen på Mariegatan. ÅU-foto

Elevtrycket på Cygnaeus skola är högt. I år får alla elever rum i skolhuset, men redan nästa år måste förskolegrupper flytta ut.

Ett eventuellt nybygge skulle lösa problematiken på lång sikt, men på kort sikt behövs snabbare lösningar. Det säger Barbro Schauman (SFP) som är ordförande för svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning.

Schauman är positiv till tanken om ett eventuellt nybygge med privata finansiärer, men hon tillägger att en utvidgning av Cygnaeus inte ligger högst upp på agendan just nu.

– Ett tillbygge på Cygnaeus gård är just nu inget som prioriteras i svenska sektionen. Istället ligger fokus på tillbyggnad vid Sirkkala skola, säger hon.

När det gäller problemet med slöjdsalen vill Schauman vänta med att göra upp ett nytt förslag tills ministeriet har kommit med nya anvisningar om hur slöjdsalar ska utformas. Tills dess får man försöka använda utrymmen i skolbyggnaden så gott det går eller hitta andra temporära lösningar.

Även Nicke Wulff säger att processen med att bygga ett nytt hus på skolans gård är stor, men han tycker att det är positivt att nya lösningar diskuteras.

– Processen är lång, men jag tycker det är en stor sak redan att man har uttalat att det kunde vara en idé, säger Wulff.

Utredningen, som förslaget är en del av, kommer att behandlas på svenska sektionens första möte den 29 augusti.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter