Förflytta dig till innehållet

Hon vill se mindre hets i arbetslivet

Monica Forssell
En leende kvinna vid ett bord.
Arbetslivscoach Daphne Jensen tipsar ÅU:s läsare om vad det kan löna sig att tänka på i fall man vill jobba effektivare och må bättre.

Åbobon Daphne Jensen , 49, jobbade tidigare med livsmedelsförpackningar.

Hon är magister i livsmedelsvetenskaper och på bordet fanns tidigare produktutveckling, kundrelationer, kommunikation, försäljning och marknadsföring.

För tretton år sedan drabbades Jensen av utmattning och livet tog en ny vändning.

– Jag blev intresserad av självledarskap och stresshantering, säger Jensen som först utbildade sig till yogainstruktör och senare till mental tränare.

I dag är hon arbetslivscoach och jobbar bland annat med tankearbetare eller det som på finska kallas ajatustyöläiset, på engelska brainworkers. Med tankearbetare avses personer som till exempel jobbar som egenföretagare, forskare, datautvecklare och så vidare.

Eller för att sammanfatta: Människor som i princip kan välja när de läser sin e-post och vars mesta arbete pågår i huvudet.

Enligt Jensen förekommer det ett slags hets inom dagens arbetsliv och det får många att må dåligt.

– Jag skulle gärna se mera mänsklighet i arbetslivet och öka kunskapen om hur vi människor fungerar.

Den kunskap som Jensen i dag delar med sig av som arbetslivscoach är kunskap som hon önskar att hon själv haft då hon gick in i väggen. Eventuellt hade den kunnat bidra till att hon inte drabbades så hårt som hon gjorde.

Men ligger allt ansvaret för välmående på jobbet på individen?

– Nej, man måste ha ett stöd från företaget och strukturerna måste vara sådana att de stöder de anställda att utföra sina jobb. Men jag tror nog att det finns mycket man kan göra själv för att må bra på jobbet. Kanske man kan säga att sjuttio procent av ansvaret ligger på individen och resten på företaget eller organisationen, säger Jensen.

Vad kan jag själv göra för att själv ta ansvar för mig själv i arbetslivet? I en serie på tre artiklar delar Jensen med sig av tips till den som vill ta bättre hand om sig själv på jobbet. Artiklarna handlar om hur man kan minska på känslan av splittring i arbetet, hur man tar hand om sin återhämtning och vad som avses med emotionell intelligens.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter