Förflytta dig till innehållet

Hon prisas för att ha främjat punktskriften

Ian Granström
Verksamhetsledare Elin Sundell, kulturhuset karelia

FSS premierar igen Årets Braillör. Utmärkelsen tilldelas personer som främjat punktskriften på olika sätt.

I år går utmärkelsen till Elin Sundell i Raseborg. Sundell har arbetat mångsidigt och aktivt för att öka medvetenhet om tillgänglighet. Under Sundells år som producent för Luckans barnkultur och som projektledare för Tips om tillgänglighet har punktskriften uppmärksammats på flera sätt.

Punktskriften har bland annat tagits i bruk på skyltar i Luckans utrymmen och Sundell har även arbetat fram den nordiska barnboken En kråksång för Nordens barn i tillgängliga format. Barnboken finns idag på svenska, finska och nordsamiska, samt skriven i punktskrift på svenska.

Jobbat brett

— Det känns verkligen bra att så här få uppmärksamma Elin Sundell, som jobbat med tillgänglighet på ett brett sätt och utan att glömma punktskriftens betydelse i tillgänglighetsarbetet. Det är värdefullt och viktigt att punktskriften kommer med i det offentliga rummet och i olika sammanhang, säger FSS punktskriftsansvariga Tessa Bamberg .

Elin Sundell har studerat punktskrift på FSS kurs för seende och i samarbete med förbundet producerat en inspirationsfilm om punktskriften. Hon har även syntolkat teater och arrangerat en verkstad om syntolkning i samarbete med FSS.

— Det har varit otroligt lärorikt att få samarbeta med FSS och andra sakkunniga organisationer som arbetar med tillgänglighet. FSS har inspirerat mig som producent på flera sätt, säger Elin Sundell.

Ny på Kulturhuset Karelia i Ekenäs

Elin Sundell är färsk verksamhetsledare för Kulturhuset Karelia i Ekenäs.

— Vi är glada för att den tillgänglighetskunskap som Elin Sundell samlat på sig de senaste åren nu sprids vidare i nya organisationer och genom nya samarbetsformer, konstaterar FSS kommunikationschef Camilla Rusk .

Elin Sundell koras måndagen 23 maj kl. 13–15 på kulturhuset Karelia i Ekenäs.

Ordet braillör har myntats av Förbundet Finlands Svenska Synskadade (FSS) för att hedra Louis Braille som uppfann punktskriften för synskadade 1829.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter