Förflytta dig till innehållet

Hon öppnar sitt hem för gäster från hela världen

INBJUDANDE. Det 100 år gamla huset intresserar gästande arkitekter. Foto: Marina Saanila


”Eget rum i skärgården! Vårt hus ligger bara en kort bit från Pargas centrum vid den härliga skärgårdsleden. Här kan du ta en rask promenad längs med naturstigarna eller njuta av den friska havsbrisen. Eller så kan du njuta av solen i den stora trädgården som hör till vårt hus om du föredrar att göra det.”
Så inleder Pia Vuori beskrivningen av rummet hon och hennes sambo hyr ut på Airbnb:s webbsida. Vuori har nu i drygt två års tid bjudit in besökare från hela världen till sitt hem i centrum av Pargas via Airbnb.
Vuori välkomnar mig med ett glatt leende. Också 12-åriga hunden Nana verkar vara väldigt glad, hon möter mig med en glatt viftande svans och buffar vänligt med nosen.
– Våra husdjur är oftast mycket omtyckta av gästerna, i synnerhet barnen brukar gilla att leka med Nana och våra två katter.
Ungefär en gång varannan vecka har Vuori och hennes sambo inneboende gäster.
– Vi skulle egentligen få många fler bokningar, men eftersom det här är vårt hem så kan vi inte ha folk här oftare än så. Vi tycker att gäster ett par nätter varannan vecka är lämpligt för oss. Jag är alltid hemma när vi har inneboende så att jag kan hjälpa dem med olika saker och vid behov skjutsa dem till och från busstationen.

Välkommen! Pia Vuoris hem är öppet för besökare från hela världen. Foto: Marina Saanila


Under de här åren har paret haft gäster från bland annat Lettland, Tyskland, Frankrike, Taiwan, Holland, Kina, USA och Sverige.
– Mest är det tyskar och fransmän som kommer till oss, vi har haft ganska få finländska gäster. Det kan bero på att finländarna som kommer på besök till den här landsändan åker lite längre ut till skärgården. De kanske inte stannar i Pargas centrum, funderar Vuori.
Förutom det rum som gästerna övernattar i har de köket, teverummet, wc, badrum och bastu till sitt förfogande. Vuori serverar inte frukost, men gästerna får använda kylskåpet och själva laga mat i köket om de vill.
– Jag brukar tipsa om matställen och vid behov köra gästerna till butiken. Det är viktigt för mig att gästerna ska känna att de får ett varmt mottagande. De kommer ju faktiskt till vårt hem, och det är en av de sakerna som brukar uppskattas mycket, att de får bo hemma hos någon.

GODNATT. Övernattningsrummet är enkelt inrett: sängar och en liten tv. Foto: Marina Saanila


Gästerna betalar en liten summa för övernattningen. I avgiften ingår lakan, handdukar, vatten och bastu. Vuori menar att hon inte bjuder ut sitt hem för att få ekonomisk vinst.
– Jag gör det här för att jag tycker om att träffa folk från olika länder. Det är intressant och trevligt att prata med dem. Jag har ju utgifter för vatten och el, och så har vi en eldriven bastu som gästerna får använda. Så någon business blir det inte. Det är mer som en hobby för oss.

BLÅVITT. Gästerna får fritt använda köket för att äta och laga sin egen mat. Foto: Marina Saanila


Det är inte alla som skulle vilja ha främmande människor boende hemma hos sig, men för Vuori är det inget problem.
– Jag tycker det här är tryggt. Jag är ju alltid hemma själv när vi har gäster. Alla som hyr har en profil på Airbnb där de berättar lite om sig själva och man kan också kolla upp deras profiler på Facebook.
Vuori litar på sin magkänsla och människokännedom.
– Om det är någon som jag tycker verkar konstig så godkänner jag inte förfrågan om boende. Airbnb har också ett betygsystem, där värdarna betygsätter gästerna efteråt. Har någon fått dåligt betyg så skulle jag troligtvis inte godkänna dem. Men hittills har vi inte haft några problem med våra gäster.

MISSE. Bastun är omtyckt. Katten Pietari trivs också här. Foto: Marina Saanila


Det behövs inte en speciell försäkring, en normal hemförsäkring räcker, menar Vuori.
Vem är då den typiska Airbnb gästen som besöker Åboland?
– Den typiska gästen är högutbildad. Vi har haft flera arkitekter och läkare här. Många äldre par och barnfamiljer besöker oss.
De som kommer är oftast intresserade av den lokala kulturen, ingen kommer för att festa, säger Vuori.
– Vårt hus är 100 år gammalt och det är kanske därför vi har haft flera arkitekter här, de är intresserade av konstruktionen och vår renovering som vi har på gång uppe på vinden. Vi har hållit på och renoverat där på egen hand nu redan i några år, det brukar de intressera sig för.
Gäster kommer året om men efterfrågan är störst under sommaren. Huset har en stor trädgård där gästerna kan grilla, sola eller bara ligga och ta det lugnt i. Bastun är väldigt populär.
– Men jag får nog ofta berätta för besökarna hur man ska använda bastun. De brukar inte riktigt ha koll på hur den fungerar och vad man riktigt ska göra där, skrattar Vuori.

Airbnb

  • En nätbaserad tjänst där privatpersoner erbjuder övernattningsrum till resenärer.
  • Grundades 2008 och har sitt huvudkontor i San Francisco, Kalifornien.
  • Företaget publicerar information om värdarna och förmedlar bokningar och betalningar så att värdar och gäster kan kommunicera säkert. Alla betalningar sker via sajten för att skydda konsumenten från bedrägerier.
  • Gästerna har möjlighet att sätta betyg på sina värdar och värdarna på sina gäster.
  • Företaget finansieras genom avgifter på betalningarna.
  • Flera miljoner värdar och resande världen över har ett Airbnb-konto.
  • Namnet Airbnb står för ”air mattress” och ”bed and breakfast”, b’n’b. I början handlade det nämligen mest om att låta gästerna sova på uppblåsbara madrasser på golvet.
  • Webbsida: airbnb.com

Marina Saanila
Det här är en artikel som ingick i Bygga och bo-bilagan i ÅU på fredagen den 9 februari. Bilagan går ut till prenumeranter men delas också ut på byggmässan i Åbo 9-11.2.
I en annan artikel från bilagan kan du läsa om Janni Pernell-Intonen och Mikael Intonen, som har byggt ett hus på Gamla Malmen i Pargas. Här hittar du artikeln om snickaren Ben Fredriksson och hans företag Lumberloon och här kan du läsa artikeln om Finlands första Svanenmärkta enfamiljshus, i S:t Karins.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter