Förflytta dig till innehållet

Hon blir Varhas nya chefsöverläkare – ”En ära att få utveckla en ny typ av roll”

Varha
En kvinna med natur i bakgrunden.
Pirjo Mustonen.

Pirjo Mustonen, MD, docent i internmedicin, specialistläkare i internmedicin och kardiologi, har utnämnts till chefsöverläkare för Egentliga Finlands välfärdsområde (Varha).

Chefsöverläkarens huvuduppgift är att säkerställa att hälso- och sjukvården för befolkningen i Egentliga Finland är så säker, effektiv och kostnadseffektiv som möjligt, uppger välfärdsområdet i ett pressutskick.

– Det är nu särskilt aktuellt och viktigt att aktivt bygga upp ett gott och hållbart samarbete mellan primärvården och den specialiserade sjukvården samt att samordna de tjänster som de tillhandahåller, kommenterar Mustonen.

Tillträder snart

Pirjo Mustonen tillträder den 1 september.

Hon är nu utvecklingsdirektör för Varha, en uppgift hon också hade i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt sedan år 2020.

Fram till månadsskiftet sköts uppgiften som chefsöverläkare av ÅUCS sjukhustjänsters direktör Mikko Pietilä.

Född i Esbo – djupa rötter i Åbo

Pirjo Mustonen är född i Esbo 1962. Hon bor i Mäntyharju, men på sin pappas sida har hon rötter i Egentliga Finland som går tillbaka till 1300-talet, berättar pressmeddelandet.

– Jag sätter stort värde på Åbos långa akademiska tradition, och därför har det varit roligt att hitta förfäder som gick ut gymnasiet i Åbo och studerade vid Åbo Akademi på 1600-talet.

Hon ser fram emot sitt nya jobb.

– Jag inleder arbetet med entusiasm men med respekt för uppgiftens krävande natur och ansvar. Jag tycker att det är en ära att få lansera och utveckla en ny typ av roll som chefsöverläkare, som täcker hela välfärdsområdet.

Mustonen talar finska, engelska och lite svenska. Hennes familj består av make och två vuxna barn. Hon tycker om alla typer av utomhusaktiviteter, vandring och läsning, heter det.

Rutinerad

Mustonen har även en eMBA och en specialkompetens inom kvalitet och patientsäkerhet.

Hon har arbetat som specialistläkare i internmedicin och kardiologi vid bland annat HUS, SPR Blodtjänst och Mellersta Finlands centralsjukhus.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter