Förflytta dig till innehållet

Hon blev vegetarian som elvaåring – nu driver hon populära vegorestauranger

Maja Meurman
Kvinna tar mat i restaurang.
Då restaurang Kuori öppnade sina dörrar för första gången var det redan lång kö utanför.

Vegotrenden fortsätter, konstaterar Marjaana Pohjola, grundare av de populära vegorestaurangerna Roots Kitchen och Kuori i Åbo.

Pohjola blev själv vegetarian på 90-talet som elvaåring. Under tiden hon drivit restaurangerna har hon märkt hur växtbaserad mat blir allt mer populärt och hur alla generationer och kön öppnar upp sig för tanken.

– En av våra stamkundsgrupper i restaurang Kuori är en grupp flyttkarlar. Det är roligt att se att också män med fysiska arbeten gillar och blir mätta av maten.

Roots Kitchen blev för ett år sedan en helt vegansk restaurang och Kuori följer i samma fotspår.

Restaurang inifrån. Bord, stolar och växter.Maja Meurman
Restaurang Kuori är inredd med många växter och naturnära färger.

Fick intresse för vegetarisk matlagning som ung

Då Marjaana Pohjola blev vegetarian var utbudet av vegetariska produkter och halvfabrikat dåligt.

– I skolan lagades specialmat till mig – den enda vegetarianen i skolan. Eftersom att min mamma inte ville laga skilda maträtter till mig och resten av familjen började jag laga min egen mat redan som väldigt ung.

Det var början till hennes karriär som restaurangägare och utvecklare av vegetariska matvaror.

Idén att öppna en egen vegetarisk restaurang fick Pohjola redan som kring 20-åring. Hon valde att före det ändå studera och jobba inom branschen.

Den första egna restaurangen Roots Kitchen öppnade år 2014. Till följd av restaurangens stora popularitet fick även Kuori en rivstart med köer till den första lunchen år 2016.

Kvinna håller i kaffekopp framför bardisk i restaurang.Maja Meurman
Marjaana Pohjola började laga egen vegetarisk mat redan som ung.

Pandemin gav upphov till livsmedelsutveckling

Då coronapandemin lamslog restaurangbranschen bestämde sig Marjaana Pohjola och Kuoris andra grundare Katariina Vesterinen att göra det bästa av situationen. De begav sig in i livsmedelsutveckling och skapade falafelbullarna Fallero och fisksubstituten Kalavale.

– Fallero blev till eftersom vi är kända för just vår falafelbar i Kuori. Vi tillagar Fallero med finska bondbönor och ärter istället för utländska kikärter, säger Pohjola.

I bägge restauranger satsar man på närproducerade livsmedel från småföretag.

För tillfället håller Pohjola och Vesterinen på att utveckla en vegansk mellanmålsprodukt.

Veganutmaningen och hälsosamma vanor lättar

Januari är en ökänt stillsam månad för restauranger. Kuori och Roots Kitchen klarar sig ändå enligt Pohjola rätt bra, möjligen till följd av att januari är månaden för veganutmaningen och en tid då många satsar på hälsosam mat.

– I torsdags tog vi i bruk vår nya meny i Kuori. Många kunder har väntat på att vi ska öppna igen efter julledigheten.

Att utgifterna stiger för både kunderna och restaurangerna själva oroar ändå Pohjola.

Inställningen till vegomat förändras

En positiv trend Marjaana Pohjola märkt är att även allätare är allt mer öppna till växtbaserad mat.

– Det har skett stora förändringar sedan tio år tillbaka. Många av våra kunder har till och med blivit vegetarianer efter att de insett hur god vegetarisk mat kan vara.

I och med att utbudet av växtbaserad mat i både butiker och restauranger ökat markant de senaste åren har det även blivit betydligt lättare för konsumenter att pröva på det.

– Man märker nog att det är den vegetariska matens tid, säger Pohjola.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter