Förflytta dig till innehållet

Hon är ny informatör vid sjukvårdsdistriktet

Intresse för svenskan finns. Våra utbildningar i svenska är alltid fullsatta. Men tröskeln är hög när det gäller att prata, säger Nadine Karell, informatör vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Foto: J-O Edberg

Sedan augusti jobbar Åbobon Nadine Karell som informatör vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Karell är en av fem anställda vid sjukvårdsdistriktets kommunikationsenhet som leds av Esa Halsinaho. Av enhetens personal talar 2-3 anställda båda språken. Karell är den enda informatören som har svenska som modersmål.

Tjänsten är nyinrättad och hennes huvudsakliga uppgift är att utveckla kommunikationen på svenska inom distriktet och utåt.

– Det ska bli intressant, säger Karell, som nyligen besökt Ålands centralsjukhus för att höra ålänningarnas syn på hur ÅUCS sköter kommunikationen på svenska.

Från Åland remitteras cirka 1 000 patienter om året för vård till ÅUCS.

– De åländska patienterna önskar bättre service på svenska när de kommer till ÅUCS. Men de anser att personalen inte behöver kunna språket perfekt, det räcker med att man försöker prata, säger Karell, som tidigare jobbat som översättere vid sjukvårdsdistriktet.

Hon har också jobbat som informatör vid Helsingfors universitet och Veritas och varit journalist vid Yle och Åbo Underrättelser.

Senare i höst ska Karell besöka Åbolands sjukhus och hälsocentralerna i Pargas och Kimitoön för att diskutera hur kommunikationen och informationen fungerar på svenska. Hon ska också besöka Vasa centralsjukhus.

– Det finns brister i svenskan. Det är en fråga vi ska diskutera och något som vi måste förbättra, säger hon.

Intresse och vilja att lära sig svenska finns hos personalen.

– Våra utbildningar i svenska är alltid fullsatta. Men tröskeln är hög när det gäller att prata, säger Karell.

Sedan tidigare ordnar man fikaträffar på en del avdelningar vid ÅUCS där deltagarna talar svenska med varandra.

Det har Karell också infört på kommunikationsenheten och vid sjukhusets personalavdelning.

– Vi sitter och pratar svenska medan vi dricker kaffe med dopp, säger hon.
Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har för tillfället cirka 7 700 anställda. Av dem får knappt 800 anställda språktillägg.

Cirka 90 procent av dem som får språktillägg får det för svenskan.

Karell tycker att det är positiv att sjukvårdsdistriktet vill satsa mera på svenskan genom anställda en tvåspråkig informatör med uppgift att utveckla den svenska kommunikationen.

– Det här är en bra start att bygga vidare på. Redan nu har förbättringar skett. Vi publicerar nu pressmeddelanden både på finska och svenska. Mycket av det skriver gör jag på båda språken.

Karell skriver pressmeddelanden och webbartiklar och artiklar som publiceras i sjukvårdsdistriktets personaltidning Hospitaali.

Ett nyhetsbrev kommer också att publiceras regelbundet till sjukvårdsdistriktets samarbetspartners och till distriktets medlemskommuner.

– Det första brevet kommer på finska under hösten. Målet är att det svenska brevet skickas ut i början av nästa år, säger hon.

Tidningen Hospitaali publiceras också på sjukvårdsdistriktets hemsidor.

– Där kan den läsas av alla, säger Karell.

Det senaste numret har nyss kommit ut och fokuserar på hur akutvården och intensivvården vid ÅUCS fungerade efter knivattacken på Salutorget i Åbo.

– Artiklarna handlar om hur personalen upplevde situationen då sjukhuset var i höjd beredskap och hur de påverkades av dådet, säger Karell.

Själv har hon skrivit en artikel på svenska i tidningen om ÅUCS sjukhuspräst som tillsammans med sina kolleger ledde många krissamtal med sjukvårdspersonal som påverkats av attacken.

Dådet påverkade också arbetet vid kommunikationsenheten.

– Min första arbetsdag råkade vara måndagen efter knivattacken. Hela veckan var speciell, det var bara att lämna allt det övriga och koncentrera sig på händelserna efter knivattacken, säger Karell.

 

Nadine Karell

  • Född: 19 april 1982 i Esbo.
  • Utbildning: Filosofie magister från Åbo Akademi 2008.
  • Aktuell: Informatör vid Egentlig Finlands sjukvårdsdistrikt.
  • Familj: Mannen Kim och barnen Freja, 4 år, och Noomi, 2 år.
  • Bor: I radhus på Hirvensalo.
  • Gör på fritiden: Dansar showdans och hip hop, sjunger, lyssnar på musik, vandrar i skogen, brukar göra svamputflykter med barnen.
  • Gillar: Positiva, glada människor.
  • Ogillar: Ordet nej, vill tro att allt är möjligt.
  • Vackraste ordet i svenskan: Förgätmigej.
  • Jag själv med tre ord: Glad, positiv, utåtriktad.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter