Förflytta dig till innehållet

Homofob diskriminering avspeglar dålig teologi

Åbo Underrättelsers logo

Diskriminering. Under midsommarhelgen fick vi höra om en homofobisk attack i Oslo, där två människor miste livet och flera andra skadades.

Den pridefest som var planerad för samma veckoslut inhiberades, vilket säkert passade mördaren bra.

Tyvärr är situationen långt ifrån perfekt också här i Finland. Till all lycka har vi lyckats undvika riktigt så häftiga våldsdåd som de som har skett i Oslo och annanstans i världen.

Hos oss förekommer ”bara” s.k. enskilda fall, där personer som hör till köns- eller sexuella minoriteter drabbas av knytnävsslag, knivhugg eller diskriminering. Men sådant finns det å andra sidan gott om exempel på.

Vi klarar inte ens av att undvika diskriminering i våra olika kyrkor, som borde förmedla Guds kärlek. Ett färskt exempel tycks vara kyrkoherdevalet i Jockis församling (Jokioisten seurakunta) i maj i år. Där fanns tre kandidater. Urvalsarbetsgruppen gjorde en grundlig beredning och ansåg att en viss kandidat var lämpligast för tjänsten. Kyrkorådet föreslog på den grund att kyrkofullmäktige skulle välja den kandidaten. En vecka senare valde fullmäktige en annan kandidat till tjänsten.

Här är det inte frågan om att den kandidat som fullmäktige valde inte vore bra och lämplig som kyrkoherde. Det handlar om att urvalsarbetsgruppen (och därmed kyrkorådet) gjorde sitt förslag på basen av fakta, alltså lämplighetsundersökningar och intervjuer samt förvaltnings- och jämställdhetslagarna. Det verkar som om ovidkommande faktorer blandades in i processen i fullmäktige – exempelvis att den föreslagna kandidaten är gift med en person av samma kön. Det uppkom alltså homofob diskriminering.

Ärendet torde vara på väg till förvaltningsdomstolen.

Fallet i Oslo har i sin häftighet stigit över nyhetströskeln och förskräckt många. Detta är förståeligt och rätt.

Mindre häftiga men principiellt lika viktiga fall förekommer dock också hos oss. Vi kan inte förskräckas över våldet, ifall vi inte också förskräcks över våldets orsaker – ett kärlekslöst tänkesätt och en dålig teologi.

Ekumeniska Gemenskapsrörelsen r.f.
genom
Karl af Hällström
styrelseordförande

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter