Förflytta dig till innehållet

"Hollands GW Persson" föreläser på ÅA om oskyldigt dömda

Professor Peter van Koppen är först ut i ÅA-psykologernas föreläsningsserie. Foto: petervankoppen.nl


På måndag inleds föreläsningsserien ”True Crime Talks” vid Åbo Akademi. Arrangör är ämnet psykologi vid ÅA.
Forskardoktor Jan Antfolk säger att tanken är att erbjuda intressanta föreläsningar av ledande experter inom rättspsykologin.
– Rättspsykologi är ett ämne som i högsta grad angår allmänheten. Flera rättsfall under de senaste åren diskuterat flitigt i medierna och diskussionen har ofta handlat om sådant som rättspsykologer forskar i. Exempel på det är falska erkännanden, grundlösa anklagelser och utredningar av sexuella övergrepp.
För att göra föreläsningarna så intressanta som möjligt kommer de inbjudna talarna att utgå från verkliga rättsfall som de arbetat med.

”Domare är amatörer”

Först ut är den nederländske rättspsykologen, professor Peter van Koppen. Han har varit inblandad i många omdiskuterade brottsutredningar i Holland och Belgien och Antfolk kallar honom ”Hollands egen Leif GW Persson” – med tanke på hur ofta van Koppen uppträtt på tv.
van Koppen föreläser på måndag på engelska under rubriken ”Hur bevisa att du är oskyldig och bli dömd trots det”. Till ÅU säger van Koppen att även om det i de flesta fall är uppenbart vem som är den skyldiga så finns det en kategori av brott som är mycket svårlösta.
– I sådana fall kan mycket gå fel på grund av att domare och jurymedlemmar felbedömer bevis. De förstår inte bevisen. Ett problem är att den juridiska utbildningen handlar enbart om juridik. Domare är amatörer när det handlar om bevis.
van Koppen har bland annat skrivit en rapport om det så kallade Ulvsbymordet, där Anneli Auer först dömdes för mordet på sin man och sedan frikändes. Han vill trots allt inte uttala sig om Auerfallet förrän han rådfrågat finska kollegor.
– Jag vet inte vad som är tillåtet att säga och skulle ogärna vilja hamna i fängelse när jag besöker Åbo, skrattar han.

Fler föreläsningar på gång

Jan Antfolk säger att föreläsningsserien fortsätter under året. Förhoppningen är att föreläsningarna lockar andra än psykologer.
– Gillar man läsa deckare så tycker jag man ska komma och lyssna på måndag.

van Koppens föreläsning är måndag 21.1 klockan 10–12 i auditorium Armfelt i Arken, Fabriksgatan 2.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter