Förflytta dig till innehållet

Höjt minimikrav på gösstorlek fick Skärgårdshavets gösar att bli större

ÅU

Skärgårdshavets gösar blir allt större, visar Naturresursinstitutets (Luke) nya studie.

Under år 2019-2020 studerade Luke effekten på fiskfångsten av att justera minimummåttet på gösar från 37 till 40 centimeter i havsområden. Justeringen trädde i kraft i början av år 2019, med målet att förhindra att gösarna krymper över tiden.

I studien deltog 19 fiskare, som bokförde sina fångstmängder varje vecka. Resultatet visar att fångstmängden minskade med 28 procent i norra Skärgårdshavet, men i övriga områden var fångstmängden den samma eller till och med ökade. I snitt ökade fångsten med 15 procent i övriga områden.

Fiskare med nät tätare än 44 millimeter förlorade i snitt 40 procent av sin fångst, medan fiskare med 45 millimeters maskor eller större ökade sin fångst med 38 procent.

Sedan hösten år 2019 har gösarnas snittstorlek ökat, och andelen för små gösar i 45 millimetersnät minskade.

— I Skärgårdshavet finns det nu större gösar, så det lönar sig för fiskare att börja använda nät med större maskor, konstaterar Lukes forskare Mikko Olin i ett pressmeddelande.

Dela artikeln

En kommentar: “Höjt minimikrav på gösstorlek fick Skärgårdshavets gösar att bli större

  1. Paul Lindberg skrev

    Bra! Hoppas också skarvarna och sälarna iakttar minimikraven på storleken!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter