Förflytta dig till innehållet

Höj ribban Purra och Orpo!

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Ekonomi och politik. Med sina amputerande och kastrerande ekonomiska ingrepp strävar regeringen Purra och Orpo jämte ja-sägare till att minska på Finlands statsskuld.

Ett steg i rätt riktning, sägs det, en förändring som skulle räta upp den kantrande skutan, är att det skulle bli lönsammare att jobba. Det måste liksom bära sig att ha ett arbete jämfört med att lyfta diverse understöd.

Men vad innebär det att ett jobb är lönsamt, egentligen? Som jag ser det är det fråga om lönens storlek. Om man inte klarar sig på sin lön (för heltidsanställning), om man inte känner att man kan göra rätt för sig, är det då helt lönsamt att arbeta ”i sitt anletes svett”?

Om man trots sin lön (för heltidsanställning) är tvungen att söka till exempel bostadsstöd med mera är det ju inte direkt lönsamt att streta på – på samma sätt som en firma inte heller bär sig om utgifterna överstiger inkomsterna.

Dessutom kan man se understöd till anställda som inte klarar sig på sin lön – inom den privata sektorn – som en form av indirekt stöd till firmorna ifråga (och som en slags fingervisning om att sådana firmor inte egentligen bär sig i ekonomiskt avseende).

Om regeringen Purra och Orpo verkligen menar vad de orerar om, borde de helt enkelt gå in för att höja lönenivån betydligt i de nedre bottenvåningarna i samhällsbygget. Och ja, jag antar att de vill stå för sina ord, eller hur!

Gunnar Högnäs

Åbo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter