Förflytta dig till innehållet

Högt elpris blir nog snart ett gemensamt problem

Åbo Underrättelsers logo

ÅU skriver hurtigt 9.12. att man nog kan slå på elbastun trots högt marknadspris på el om man har ett avtal med fast pris, vilket de flesta har.

Det pris du betalar för elen består normalt till en tredjedel av nätavgift, en tredjedel skatter, och en tredjedel ev priset för elenergin. Elbolaget köper elen till varierande marknadspris och säljer den vidare till dej för fast pris.

Om det tillfälligt är tio gånger högre marknadspris än vanligt, tar elbolaget smällen, men tar igen skadan sen när solen skiner och vinden blåser i vår genom att köpa in elen nästan gratis och sälja den åt dej för ett högre pris.

Om elbolaget själv producerar el, går bolaget nu miste om det tio gånger högre priset genom att tvingas sälja det till lägre fast pris åt dej. Sen när marknadspriset sjunker får bolaget ändå ditt fasta, nu höga pris.

Det här låter ju perfekt, men låt mig förklara. Orsaken till att priset skjuter i höjden är att tillgången är dålig jämfört med efterfrågan: Det blåser svagt och det är kallt väder. Då måste man bränna fossila bränslen, importera el från Sverige och Ryssland, och betala utsläppsavgifter samt offra vattenreserver, detta kostar.

Och avsikten med det höga priset är att begränsa konsumtionen så det inte blir effektbrist! Även du deltar med din elbastu till den kollektiva effektbristen trots ditt avtal.

Högt pris minskar ytterst lite förbrukningen, detta kallas låg priselasticitet. Därför kan priset tillfälligt bli otroligt högt och stoppa fabriker vilket förhindrar effektbrist. Korrelationen mellan tillgång och efterfrågan är dessutom negativ: ju kallare och vindfattigare, desto mera efterfrågan. Alltså prisförstärkning.

Det här bäddar för stora problem de närmaste åren då man planerar ersätta samtidig fjärrvärme- och elproduktion tex. i Helsingfors med eldrivna värmepumpar.
I Åbo är man inte lika galen: kraftverken i Nådendal levererar mest el och värme när det är kallt och vindstilla.

I framtiden finns det inget annat råd än att elbolagen tvingas övergå till avtal där energiandelen är kopplad till marknadspriset. Med ett sådant avtal skulle du minsann inte ha badat bastu tisdagen den 7 december i år eller laddat din lilla Tesla.

Nåja, har då råd med Tesla kanske du inte bryr dig. Men proletären får minska eluppvärmningen eller betala sig sjuk. Detta kallas regressiv beskattning.

Å andra sidan får du hitta på innovativa sätt att slösa med elektricitet i maj då solen skiner och vinden fläktar, för då bli elen gratis på grund av överproduktion. Eluppvärmd swimmingpool i trädgården? I juli och augusti kan det bli dyr el igen då alla startar sina trendiga lufkonditioneringsapparater.Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter