Förflytta dig till innehållet

Högerextrem parad och motdemonstration ordnas på knivdådets årsdag på söndag

Åbo utan nazister-demonstrationen förra året. Foto: Mikael Piippo


På söndag, årsdagen för knivdådet i Åbo år 2017, håller högerextrema grupperingar en parad med start klockan 12 på Lilltorget i Åbo. Evenemanget 188 -Kukkavirta håller på samma vis som förra året en parad som avslutades med att lägga blommor i Aura å.
Ifjol deltog bland annat Nordiska motståndsrörelsen (NMR) som senare fick verksamhetsförbud.
Evenemanget arrangeras av organisationen Kansallismielisten Liittouma som grundades år 2017. Den sannfinländska riksdagsledamoten Vilhelm Junnila från Nådendal ska hålla ett tal innan blomceremonin.
Kansallismielisten Liittouma skapade nyligen rubriker, då det framkom att de arrangerat ett läger tillsammans med NMR, där man skjutit prick på måltavlor, som föreställde bl.a. vänsterpolitiker.
Demonstrationen ”Åbo utan nazister” samlas vid samma tidpunkt, klockan 12, i Puolalaparken för att protestera mot att evenemanget Kukkavirta 188. Därifrån går demonstrationståget till Gamla Stortorget där det hålls tal och annat program.
– Kansallismielisten Liittouma försöker än en gång utnyttja tragedin kring knivdådet i Åbo 2017 för att sprida sitt eget hätska och våldsamma budskap. Vi vill visa respekt för offren och deras anhöriga, men samtidigt framhävda att nazism och jihadism är två sidor av samma mynt; bägge ideologier vill med hjälp av våld och mord förstöra det fria demokratiska samhället, säger arrangörerna i ett pressmeddelande.
I fjol deltog enligt polisens uppskattning över 1000 människor i demonstrationen ”Åbo utan nazister”.
Sannfinländarnas ungdomsorganisation Perussuomalaiset nuoret och Åbos lokalförening Turun Perussuomalaiset ordnar en minnesstund för knivdådets offer på Åbo salutorg klockan 15 på söndag.
Polisen meddelar att demonstrationerna kan orsaka störningar och avbrott i trafiken i Åbo centrum under söndagen. Polisen eftersträvar att evenemangen under årsdagen för knivdådet förlöper lugnt och i enlighet med tidigare överenskommelser och med respekt för knivdådets offer.
Polisen utfärdar droneförbud över Åbo centrum och övervakar att ingen tar bilder från luften.
Den 18 augusti 2017 dödade Abderrahman Bouanane två personer i en knivattack vid Åbo Salutorg. Han dömdes till livstids fängelse.

Dela artikeln

En kommentar: “Högerextrem parad och motdemonstration ordnas på knivdådets årsdag på söndag

  1. Johan Andersson skrev

    Fortfarande så har nazisterna ingenting med höger att skaffa. Enda höger/borgerlighet dom har i sin ideologi är att dom godkänner visst privat ägande. Djupt hemma i socialismens irrläror, där hör dom hemma. Radikalvänster är mer korrekt benämning..eler extrem kommunister.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter