Förflytta dig till innehållet

Hjärtligt ljus i Dalsbruk – ljusfestivalen Mörkö överraskade

Sett genom 3D-glasögonen blev ljuskonstverket vid masugnsruinen så här fint. Foto: Monica Sandberg


I kväll blev vackra Dalsbruk ännu vackrare.
Skärgårdens kultursällskap ordnade för andra gången ljusfestivalen Mörkö som öppnades klockan 17 med bland annat diktläsning av Kristina Hakola-Wass vid masugnsruinen.
Den var upplyst med en mängd röda stearinljus. Konstnären Lisa Robert ville – genom att använda levande ljus – påminna om eldens betydelse för människan genom alla tidsåldrar.
Också här – i masugnen – var elden av avgörande betydelse, både för industrin och för hela orten.
De som samlades för att beundra konstverket fick gratis 3D-glasögon som det verkligen lönade sig att pröva – då bildades hjärtan kring alla ljuslågor.
Ett mobilt ljuskonstverk var Kristiina Schellenbergs cykel med saftserveringsattiraljer och upplyst parasoll.

”Saft-Mörkö” kallade sig Kristiina Schellenberg. Foto: Monica Sandberg


Uppe i masugnsruinen visade Lisa Roberts barnen hur man kan använda färger som syns i ljus. Det blev så skojigt att någon pappa också passade på att måla nästippen grön.
Sanna-Maria Kunttu ledde vandringar i mörker, och dessutom hade reflekterande ljuskonstverk ställts i ordning vid en stig runt masugnsdammen.
– Ända till trettondagshelgen har man tid att gå stigen, som vi kallar ”Skimrande skog”, säger Maria Pick från Skärgårdens kultursällskap.
Bland dem som var med om Mörkös öppningsceremoni gissades det kring när masugnsruinen senast skimrade av ljus. Gissningarna var många, men det rätta svaret är 1928.
– Till dess var masugnen i gång, med belysning och med rinnande stål. Efter att det kapitlet var avslutat så lyste det i grannhuset (i dag kallat Gamla verkstan) ända till 1955, säger Hans Ginlund vid Kimitoöns Sagalundmuseum.
– Mäktigt, tyckte Esko Antikainen, en av de Dalsbruksbor som passade på att se masugnsruinen som ljuskonstverk.
– Jag var rädd att vinden skulle släcka ljuslågorna men det är en skyddad plats och dessutom alldeles lugnt i kväll, sade Lisa Roberts.

Lisa Roberts med sonen Ed Roberts visade hur man kan få spännande ljusreflekterande ansiktsmålning. Foto: Monica Sandberg


Alma Lindroos var först med att pröva på de nya färgerna. Foto: Monica Sandberg


En gammal skänk lystes också upp i kväll. Foto: Monica Sandberg


Ljuskonstverket vid masugnsruinen. Tändes bara för denna kväll. Foto: Monica Sandberg


 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *