Förflytta dig till innehållet

Hit ska presidentkandidater och många till

Kimitoöns kommun
folkmassa nära vatten

I fjol besöktes September Open av cirka 6 000 personer. Foto: Kimitoöns kommun

Var ska en presidentkandidat vara i helgen om inte i Dalsbruk? Där kommer flera tusen att samlas till evenemanget September Open den 9-10 september.
SFP:s Nils Torvalds deltar i ett seminarium om Östersjön. De Grönas Pekka Haavisto rör sig bland folk, och svarar på frågor.
Vidare blir det ett seminarium om sommargästernas intresse att skriva sig på ön. Forskare Siv Sandberg dryftar frågan om man i framtiden kan ha två hemkommuner.

Lokala bandet Kake &Co äntrar scenen i Bio Pony lördag klockan 12 med en konsert där temat är 40 år sedan Elvis dog. Kaffe serveras innan den åtta man starka konserten börjar.
– Vi lever i stor spänning om det alls ska komma folk men inget annat klockslag fungerade, säger Kauko ”Kake” Pietikäinen.

Lokala krafter – Skärgårdens kultursällskap – står också bakom idén att presentera Dalsbruks gamla hus, där besökare får titta in i privata bostäder i hus med namn som Marmorpalatset. De som vill kan gratis åka med Jani Launokorpis 1950-talsbuss på en guidad tur genom byn.
Galeasen Olga från Åbo erbjuder skärgårdskryssningar (med laxsoppa) och den som vill pröva på mindre flytetyg kan välja kajakpaddling.
För barn ordnas mer program än tidigare – ledd stridsritt, fäktning med mjuka svärd, bågskytte, käpphästtillverkning, ansiktsmålning och ridning på fjordhäst.

För vuxna blir höjdpunkten säkert tornerspelet, eller allt det sevärda på den medeltida marknaden och skördemarknaden.
– Dessutom har vi i hamnen en företags- och föreningsmarknad. Sammanlagt har vi 115 försäljare och utställare på hela September Open, säger Kimitoöns turismchef Benjamin Donner.
Lördag kväll har alla byns restauranger öppet och feststämning utlovas överallt. Också galeasen Olga och den medeltida marknaden har lovat kvällsprogram.
I fjol besöktes September Open av cirka 6 000 personer. Det är en satsning som kommunen gör, i gott samarbete med lokala företag och föreningar, för att förlänga säsongen och marknadsföra ön som ett bra ställe att bo på.
Se www.septemberopen.fi.

Den medeltida marknaden är faktiskt en av Finlands största – här vet man aldrig vad man träffar på. Foto: Kimitoöns kommun

Skördemarknad ingår i evenemanget. Foto: Kimitoöns kommun

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter