Förflytta dig till innehållet

Hirvensaloplanen är godkänd

Delgeneralplanen för Hirvensalo, som möjliggör bostäder för 15 000 nya invånare på ön och som inkluderar en reservering för ny bro mellan Hirvensalo och Uittamo, godkändes på tisdagen av planläggnings- och miljönämnden i Åbo.
– Efter sex omröstningar och förändringsförslag går planen nu vidare. Jag tycker vi fick bra förbättringar till stånd, säger nämndens ordförande Saara Ilvessalo, Gröna.
Bland annat gick de Grönas förslag att begränsa nybygget vid Friskalaviken igenom. Förslaget understöddes av VF, SDP och C.
– Samma partier stödde vårt förslag att lägga till ett rekreationsområde vid Kaistarudden.
Ytterligare röstade man för att möjliggöra mera höghus bredvid reserveringen för en gång- och cykelbro i norra delen av Hirvensalo.
– Jag tycker att det är väldigt bra, nu kommer det att bli väldigt lätt att ta sig till centrum då den nya bron byggs.
Siffran på 15 000 nya invånare som varit utgångspunkten för hela planen och som man slagit fast i Åbo stadsområdets strukturmodell 2035 är enligt Ilvessalo acceptabel.
– Det tycker jag då man kan utveckla kollektivtrafiken.
Ett godkänt beslut innebär att planen nu väntar på stadsstyrelsens behandling och sedan läggs till påseende.
Delgeneralplanen saknar fortfarande utlåtanden av NTM-centralen om planens inverkan på Natura 2000-området. Det väntas komma i april.
Därefter är det stadsstyrelsen tur att ta ställning till planen, innan den går vidare till fullmäktige.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter