Förflytta dig till innehållet

HFD: Ingenjör fick behålla betyg trots plagiat

Carl-Anton Storbacka
Fingrar på dators tangentbord

Fingrar på ett tangentbord. Carl-Anton Storbacka

Utredningen visade att ingenjören hade plagierat i sin avhandling, men plagiatet ansågs inte allvarligt eller planerat. Foto: Carl-Anton Storbacka


Högskolan ville riva upp betyget efter att avhandlingen visade sig vara plagierad, men HFD gav rött ljus.

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har beslutat att en ingenjör ska få behålla sitt betyg trots att hen blivit fast för plagiat i sin avhandling. Yrkeshögskolan som utfärdat betyget ville dra det tillbaka.
Ingenjören hade tagit examen vid yrkeshögskolan i maj 2017. Ett år senare fick yrkeshögskolan ett brev där skribenten uttryckte misstankar om att ingenjörens avhandling var ett plagiat.
Yrkeshögskolans rektor beordrade en utredning. Utredningen visade att misstankarna stämde och avhandlingen underkändes på grund av akademiskt fusk.
Därefter kontaktade yrkeshögskolan HFD och krävde att beslutet att utfärda betyget dras tillbaka.
HFD behandlade ärendet och beslöt att inte dra tillbaka betyget. Enligt HFD kunde plagiatet anses betydande, men samtidigt var det inte speciellt allvarligt eller planerat.
Enligt HFD hade plagiatet kunnat upptäckas med hjälp av automatisk plagiatgranskning. Dessutom var avhandlingen inte speciellt bra.
Därtill anser HFD att plagiatet i den aktuella avhandlingen inte är ämnat att äventyra trovärdigheten för universitetens och högskolarnas forskning överlag.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter