Förflytta dig till innehållet

Hett hemma i sommarvärmen? Här är Åbos bästa tips på svalka i bostaden

Carina Holm
fönster med nerdragna persienner

Många stadsbor kämpar med varma bostäder i sommarhettan. I värsta fall kan en hög inomhustemperatur inte bara vara obehaglig, utan också vara en hälsorisk.

Åbo stads hälsoinspektörer påpekar i ett meddelande från staden att en bra inomhustemperatur med tanke på hälsan borde vara mellan 18 och 32 grader under den period då bostaden inte värms upp, det vill säga sommartid.

Många är känsliga för hetta

Speciellt små barn, äldre personer och långtidssjuka är känsliga för en alltför hög temperatur inomhus.

I många bostäder använder man nuförtiden maskinell nedkylning, vilket är ett effektivt sätt att sänka bostadens temperatur.

Men också den som inte har tillgång till maskinell nedkylning av bostaden kan sänka temperaturen inomhus på flera sätt i sommarhettan.

Dra för gardinerna

Håll gardiner fördragna och persienner nedfällda med spjälorna så att de stänger ut solljuset, speciellt under dygnets hetaste timmar.

På det sättet förhindrar man att solen värmer upp bostaden ytterligare.

fönster med nerdragna persiennerCarina Holm
Fördragna gardiner och persienner håller solljuset och värmen ute under heta sommardagar.

Om det är möjligt kan man också använda tillfälliga tätare gardiner som skuggar bostaden eller markiser på balkongen eller ovanför fönstret för att hindra solljuset från att ta sig in i bostaden.

Vädra när det är svalt

Vädra bostaden då det är svalast utomhus, som sent på kvällarna och tidigt på mornarna. Med korsdrag den tiden på dygnet genom fönster och dörrar får man den svalare luften att cirkulera i bostaden.

Det går också att förbättra luftens cirkulation i bostaden genom att använda fläktar.

en fläkt på en stol med krukväxter bakomCarina Holm
En fläkt kan hjälpa till att cirkulera luften i bostaden, om man vädrar då det är svalt utomhus, det vill säga sena kvällar och tidiga mornar.

Värm inte bastun!

Ett annat konkret tips för att inte bostaden ska bli alltför het i sommarvärmen är att inte använde värmeskapande saker. Värm inte bastun, ugnen eller torktumlaren då det är som hetast på dagen.

Värm hellre mat i mikrovågsugnen eller ät mat som ska serveras kall.

Identifiera var de svalaste ställena i din bostad finns, som i källaren eller på skuggsidan av huset och vistas där om det annars känns för varmt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter