Förflytta dig till innehållet

Herrgårdsmiljö kan bli bostäder i S:t Karins – politiker misstänker kohandel

Gul träbyggnad

Gul träbyggnad

Ala-Lemu gård fungerar som konferens- och festlokal. Det nu aktuella området är i närheten av herrgården. Foto: Emma Strömberg


Frågan om ett eventuellt nytt bostadsområde i Ala-Lemu i S:t Karins behandlas i dag i  S:t Karins stadsfullmäktige.
Förslaget att göra en detaljplaneändring i området kring Ala-Lemu herrgård behandlades för en vecka sedan i stadsstyrelsen och föranledde då en tajt omröstning.
Samlingspartiets Matti Alander, Ulla Myntt-Rinne, Marja Vaiste, Niina Alho från Socialdemokraterna, Kari Nikkonen (SDP) och Tommi Leppänen från Sannfinländarna röstade för att planläggningsprocessen inleds medan De grönas Hannu Rautanen, Assi Ailoranta, Liinu Leiwo, Kristdemokraternas Jaana Shelby, Sanna-Maija Tähkämaa från Centern och Pentti Kallio från Vänsterförbundet röstade emot. Mikko Aaltonen från Samlingspartiet röstade blankt. Ordförande Matti Alanders röst avgjorde.
De gröna anmälde avvikande åsikt till protokollet.
Motiveringen till protesten är att en detaljplan ska utgå från områdets delgeneralplan. Nu skulle detaljplanen, enligt markägarens önskemål, ändras så att det går att bygga bostäder för cirka 190 personer i området. Det här är enligt De gröna inte enlighet med delgeneralplanen för Lemu udde. I delgeneralplanen är det aktuella kvarteret vikt för turism.

I bakgrunden finns en tvist som ÅU skrev om i början av juli. De nuvarande ägarna, en grupp affärsmän från S:t Karins, köpte år 2011 den anrika gården av en stiftelse som ägs av Samlingspartiet. Stiftelsen hade själv köpt gården av Åbo stad i slutet av 90-talet för knappt 60 000 euro men sålde för 1,7 miljoner euro.
Affärsmännen började efter köpet planera för en golfanläggning i Ala-Lemu, men planerna på golfbanan röstades ner i fullmäktige för ett par år sedan.
I samband med golfplanerna grundades Pro Ala-Lemu,  som motsatte sig golfbanan. Pro Ala-Lemu motsätter sig också bostäder i området.
Inom Pro Ala-Lemu misstänker man att Samlingspartiet lovade affärsmännen något i samband med försäljningen. Det här bestrider Samlingspartiet.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter