Förflytta dig till innehållet

Henrikssons kamp mot finländarnas överskuldsättning fortsätter – snabblånen återigen i fokus

Dam utomhus
Justitieminister Anna-Maja Henrikssons (SFP) decennielånga kamp mot snabblånen fortsätter. Nu ska den tillfälliga sänkningen i snabblånens räntetak göras permanent. Arkivbild.

Justitieminister Anna-Maja Henrikssons (SFP) ihärdiga kamp för att minska finländarnas överskuldsättning framskrider. Under en presskonferens på torsdagen presenterade Henriksson de viktigaste åtgärderna som bereds för närvarande (se fakta).

— Vi har en gemensam oro för överskuldsättningen. Med de här åtgärderna tar vi flera viktiga steg på vägen för att stävja den, säger Henriksson.

Enligt Henriksson fattade regeringen flera viktiga beslut i frågan under den kombinerade halvtidsöversynen och rambudgetförhandlingen förra veckan. Coronapandemin har ökat problemen bland de finländare som har svårigheter med att få ekonomin att gå runt.

Kampen mot snabblånen

— Beredningen av åtgärderna har framskridit bra och vi har redan åstadkommit många konkreta resultat, säger Henriksson.

Till exempel beslöt regeringen att sänka räntetaket för snabblån i fjol våras då coronapandemin började. Räntetaket sjönk då tillfälligt från 20 till 10 procent. Nu vill Henriksson fortsätta på samma spår.

— Målet är att räntetaket ska sänkas permanent och att marknadsföringen av snabblån ska begränsas.

Henriksson har förespråkat en kraftig reglering av snabblånebranschen i ett decennium. De första regleringarna av snabblån introducerade hon då hon var justitieminister i Jyrki Katainens/Alexander Stubbs regering åren 2011–2015.

Inget om bostadslån

Även Finlands Bank uttryckte oro för finländarnas skuldsättning nyligen. På en presskonferens i tisdags lyfte centralbanken återigen fram finländarnas allt större och allt långvarigare bostadslån.

Bostadslånen och bankerna hör ändå inte till Justitieministeriets ansvarsområde, så där har Henriksson inget att komma med för närvarande.

— Det är bäst att vända sig till finansminister Matti Vanhanen med den frågan, säger Henriksson.

Några av Henrikssons åtgärder:

Grunda ett positivt kreditupplysningsregister. Registret skulle göra det lättare för kreditinstitut att få uppgifter om kundens verkliga betalningsförmåga.

Förkorta tiden för betalningsanmärkningar. För närvarande sparas betalningsanmärkningar minst 2 år, Henriksson vill korta ner tiden till 1 månad efter att betalningen som orsakat anmärkningen är åtgärdad.

Underlätta möjligheten till skuldsanering. Genom att öka tillgången till skuldsanering vill man erbjuda företagare en chans till en ny start.

Sänk det permanenta räntetaket för så kallade snabblån. Under coronapandemin sänktes räntetaket tillfälligt till 10 procent, Henriksson hoppas att detta ska göras permanent.

Henri Forss/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter