Förflytta dig till innehållet

Henriksson: Familjeledighetsreformen måste beredas parlamentariskt

Anna-Maja Henriksson. ÅU-foto

Var ligger regeringens logik i att ha en parlamentarisk arbetsgrupp då det gäller företagsstöd, men inte då det gäller familjepolitiken?

Det undrar SFP:s ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson.

Hon anser att då familjepolitiken påverkar hela samhället för långa tider framöver vore det klokaste och mest långsiktiga att se över familjeledigheterna så att alla partier är med i beredningen.

– Nu förefaller det som om regeringen prioriterar företagsstöden mer än en välförankrad och framtidsinriktad familjeledighetsreform, säger partiordförande och riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson (SFP).

I samband med att regeringen kom överens om budgeten för 2018 fattade den beslut om att det inleds en reform av familjeledigheterna, som bereds inom regeringen.

Samtidigt beslöt man bilda en parlamentarisk arbetsgrupp för att dryfta hur företagsstöden ska utvecklas.

– En förnyelse av familjepolitiken är något vi från SFP redan en längre tid påtalat för att öka sysselsättningen och båda föräldrars möjlighet att delta i vårdnaden av barnen, samt ge alla barn möjlighet till småbarnspedagogik.

SFP har föreslagit en tredelad helhetsreform av familjepolitiken som består av förnyade familjeledigheter enligt 6 + 6 + 6 modellen, 13 månaders rätt till flexibelt hemvårdsstöd och att varje barn som är över tre år gammalt har rätt till fyra timmar avgiftsfri småbarnspedagogik.

6+6+6 modellen ger vardera föräldern rätt till en sexmånadersperiod och den tredje perioden är valbar för någondera parten.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter