Förflytta dig till innehållet

Henrik startade Tinder för båtfolket – ”Hundratals par har funnit varandra”

Privat
Man med dreadlocks och speglande solglasögon
För drygt tre år sedan grundade Henrik von Wendt tillsammans med sin kompis Facebookgruppen "Sinkkuveneilijät". I dag har den nästan 5 500 medlemmar.

Henrik von Wendt har nyss varit ute på seglats med Segelfartygsstiftelsens skonare Helena och stigit i land i Köpenhamn efter en dramatisk dag på havet.

– Vi överraskades av en kraftig åskstorm söder om Sverige. En stund var läget katastrofalt men stormen var över på fem minuter och vi kunde segla vidare.

von Wendt är en van seglare och tillbringar omkring 100 dagar i året till sjöss. För drygt tre år sedan gick han och hans kompis en högsjöskepparkurs. De båda singlarna tyckte det skulle vara kul med en Facebookgrupp för seglare, båtförare och andra som var intresserade av skärgården och båtliv.

I gruppen skulle man utbyta erfarenheter och ge goda råd och tips till varandra.

– Vi funderade hit och dit på hur gruppen skulle se ut. Som av en slump kom vi att tänka på att en grupp för singlar som vill ut på sjön skulle vara en bra idé.

LÄS OCKSÅ

Resultatet blev ”Sinkkuveneilijät”. Gruppen blev en succé och redan efter en månad hade man tusen medlemmar, i dag är antalet uppe i nästan 5 500. Den senaste månaden har man fått 544 medlemsansökningar.

60 procent av medlemmarna är kvinnor och 40 procent är män. De flesta är mellan 45 och 54 år.

Huvudsaken är att man har det trevligt och blir på gott humör.

Henrik von Wendt

Motiven för att vara med i gruppen varierar. Någon söker sitt livs kärlek, en annan trivs med singellivet och vill endast komma ut för att känna vågornas skvalp och njuta av saltstänkta upplevelser. Att hitta en partner är inte alltid det viktigaste, säger von Wendt.

– Det har uppstått långvariga vänskapsförhållanden och personer med samma intressen och hobbyer umgås i andra sammanhang. Några plockar svamp, andra åker slalom.

Ibland träffas också flera båtlag med singlar i någon hamn för att vara tillsammans. Huvudsaken är att man har det trevligt och blir på gott humör.

en man håller i rodret på en stor segelbåtPrivat
”Sinkkuveneilijät” för samman singlar som trivs på sjön och söker en partner. ”Det har uppstått hundratals par som har funnit varandra via gruppen”, säger Henrik von Wendt.

Gruppen har flera medlemmar som aldrig har seglat eller varit ombord på en båt men som har blivit så ivriga att de senare har köpt en egen båt, säger von Wendt. Det spelar ingen roll hurudan farkost eller flytetyg man har.

– Det behöver inte vara en segelbåt, det går lika bra med en Buster, en stor yacht eller ett SUP-bräde.

Man behöver inte heller ha en egen båt, huvudsaken är att man är intresserad av båt- och sjöliv.

Man måste vara 100 procent singel. Vi godkänner ingen som sällskapar, är förlovad eller gift.

Henrik von Wendt

Principerna är de samma som på Tinder, men vi är mer seriösa, säger von Wendt. Alla medlemsansökningar kontrolleras noggrant och det krävs bland annat att man har minst en bild av sig själv.

Anonyma bilder på en blomkruka eller motorcykel godkänns inte. Man måste också kunna svara på frågor så att administratörerna kan försäkra sig om att personen inte döljer sig bakom en fejkprofil eller redan är i ett parförhållande.

– Man måste vara 100 procent singel. Vi godkänner ingen som sällskapar, är förlovad eller gift.

Hur ska man göra för att hitta en gast eller någon som vill ta dig på en tur i skärgården?

– Man ska beskriva vad man är ute efter, hurudan erfarenhet man har och om man vill åka ut med en muskelbåt eller en segelbåt. Bilder är alltid bra och satsar man på en välskriven annons kan man få tiotals svar.

Det finns många solskenshistorier om par som har träffats av Amors pilar i sittbrunnen eller på däck, säger Henrik von Wendt.

– Det har uppstått hundratals par som har funnit varandra via gruppen och jag vet i alla fall två par som har gift sig. Nu väntar vi på att det första barnet ska födas tack vare gruppen.

Hur är det med dig själv, har du träffat någon?

– Det är ett heltidsjobb för mig att administrera gruppen så för tillfället har jag inte tid att söka efter en partner. Men man vet ju aldrig när det säger klick.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter