Förflytta dig till innehållet

Hennes sommarparadis finns på Kimitoön – Årets stugbo drömmer om en japansk badtunna till sommarstället

Privat
Bildpar: lummig trädgård med odlingslådor och en kvinna med solhatt
Trivs i trädgården. Skördetiden och skiftet mellan sommar och höst hör till Kirsikka Simbergs favoritsäsonger.

En inlandsstuga med el och rinnande vatten.

Det är allt annat än vad Årets stugbo Kirsikka Simberg tänkte sig att en sommarstuga skulle vara. Hon drömde om en klassisk strandtomt innan möjligheten till den nuvarande stugan dök upp.

En överraskning!

Influencern, stylisten och podcastprogramledaren Kirsikka Simberg, bosatt i Helsingfors, valdes till Årets stugbo 2023 i samband med Vårmässan i Helsingfors på torsdagen.

– Det känns ljuvligt! Jag är överraskad att så många hört av sig, säger Simberg till ÅU.

Hon tillbringar största delen av somrarna med sin familj på stugan i Västanfjärd. Till familjen hör partnern Tuukka Koivisto och deras 3½ och 2 år gamla barn. Paret har ett delat intresse för trädgårdsskötsel, vilket är en av favoritsysslorna på sommarstället.

Själva stugan köptes på 90-talet av Koivistos mamma och morbror, och sedan 6-7 år tillbaka har Simberg och Koivisto tagit över stället.

– Även om stugan inte ligger precis vid en strand så är naturen och havet nära till hands. Det här läget har möjliggjort vår nyttoträdgård där vi odlar växter och mat, säger Simberg.

Årlig utmärkelse

Utmärkelsen Årets stugbo delas ut årligen av Fritidsboendes förbund och Mässcentret. Titeln ges till en person eller instans som berättar uppskattande och inspirerande om stugliv och fritidsboende i offentligheten.

Kirsikka Simberg har över 35 000 följare på Instagram där hon visar att stuglivet passar för hela familjen, även för småbarnsföräldrar.

– För mig känns Kimitoön som en slags fiskeby, vi är inte ute på vischan helt isolerade utan det finns en varm gemenskap oss grannar emellan. Vi kan dela på trädgårdsskörden eller bjuda varandra på kaffe, säger hon.

Stuglivet finns också väldokumenterat på bloggen Musla, där Simberg ofta skriver inlägg om sysslor kring sommarstället tillsammans med omsorgsfullt utvalda, estetiska bilder.

Till framtidsvisionerna kring stugan hör bland annat ett potatisland, ett sommarrum på gården och olika slags stenläggningar med skiffersten.

Simberg drömmer också om en så kallad onsen-badtunna, helst gjord i trä. Ordet onsen syftar på en het källa, och finns ofta i samband med hotell i Japan.

– Om det finns någon som har en badtunna i onsen-stil så får man höra av sig, alla tips tas emot! skrattar hon.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter