Förflytta dig till innehållet

Hemlös kvinna tränger sig på i Littois — polisen uppmanar invånare att vid behov ringa 112

Pixabay

Pixabay

Kvinnan är sannolikt hemlös och brukar inte bryta sig in med våld utan oftast gå in i hus som står olåsta. Foto: Pixabay


När en familj i Littois kom hem på efternatten den 1 januari upptäckte de att någon letat igenom köksskåpen och att toaletten var låst inifrån. En kvinnoröst på toaletten bad om ursäkt och lovade att genast bege sig i väg.
Berättelsen publicerades i sociala medier och gav fart åt nygamla spekulationer kring kvinnan som går under namnet Metsänpeikko i S:t Karins.
Enligt uppgifter i sociala medier ska Metsänpeikko (Skogstrollet) ha synts på flera håll i Littois under jul- och nyårshelgen. Hon är känd för att snoka omkring på människors gårdar och i människors hem.
Tomi Auremaa är administrator för gruppen Littoinen city på Facebook. Gruppen har cirka 4500 medlemmar och enligt Auremaa väcker den oinbjudna gästen oro och rädsla bland medlemmarna.
Hot om att ta lagen i egna händer i fall kvinnan syns till har förekommit i gruppen och Auremaa har varit tvungen att påminna medlemmarna om att det är förbjudet att ta till våld eller sprida bilder på den misstänkta.
När ÅU ringer upp kriminalkommissarie Jussi Helesvirta på Åbopolisen konstaterar kommissarien att fallet är bekant och att fenomenet pågått redan flera år.
— Jag känner till fallet och vet att det här har pågått flera år i Åboregionen.
— Kvinnan tar sig in i hus och lägenheter via öppna fönster eller dörrar. Ibland till och med när värdfolket är hemma. Hon brukar vilja duscha och ibland också sova och äta, berättar Helesvirta.
Enligt Helesvirta tar polisen fast kvinnan om de stöter på henne.
— Vi överväger varje gång vilket slag av tvångsåtgärder vi kan skrida till, men polisen är inte den instans som till exempel kan skaffa fram en bostad åt en hemlös person. Vi undersöker eventuella brott, säger Helesvirta och fortsätter:
— Vi kan häkta en person om det finns risk för att en person som flera gånger har gjort sig skyldig till inbrott, igen bryter sig in hos någon. Men också om domstolen sedan dömer personen till fängelse så varar fängelsedomen bara så länge. I fall den dömdes situation inte reds ut under fängelsevistelsen kommer beteendet att fortsätta efter frigivningen.
Namnet ”Metsänpeikko” kommer sig enligt Auremaa av att någon som träffat på kvinnan frågat henne vad hon heter. Hon ska då ha svarat att hon heter Metsänpeikko.
Polisen betecknar inte kvinnan som farlig men uppmanar invånare som upptäcker en oinbjuden gäst hemma eller på gårdsplanen att ringa Nödcentralen på telefonnummer 112.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter