Förflytta dig till innehållet

Hemliga patientuppgifter har läckt från THL

ÅU-foto
vård, sjukdom, sjukhus
vård, sjukdom, sjukhus

Konfidentiella patientuppgifter har läckt från THL:s register

Institutet för hälsa och välfärd (THL) har läckt konfidentiella personuppgifter på nätet. THL fick information om det som skett av Dataombudsmannens byrå. När saken uppdagades togs informationen omedelbart bort från webbtjänsterna.

Informationsläckan beror på ett mänskligt fel och har lett till att närmare 6 000 personers namn, personbeteckning och ett laboratorieresultat har hamnat i ett offentligt nätverk. Laboratorieresultatet ger information om en bakteries resistens mot antibiotika (resistens mot antimikrobiella läkemedel). Den information som läckt ut innehöll inte adresser eller sjukjournaler.

THL gör allt för att det inträffade inte ska medföra några olägenheter för personerna i fråga och för att motsvarande incidenter inte ska ske i framtiden.
THL uppger att man tagit bort all information från de två webbtjänster där informationen fanns.

I går skickade THL ett brev till personer som berörs av informationsläckan. I brevet informerar vi om det inträffade, ger anvisningar om hur personerna ska agera och ber om ursäkt.
De personer som får brevet anvisas att som försiktighetsåtgärd följa uppgifterna på sina fakturor, kreditkort och bankkort.

På sin webbplats ber THL:s generaldirektör Juhani Eskola om ursäkt för misstaget.

– Jag ber om ursäkt för att konfidentiella uppgifter har hamnat på nätet och för den oro detta orsakat dem som berörs av informationsläckan. THL bär ansvaret för det som inträffat. Vi förhåller oss mycket allvarligt till datasäkerhet och granskar våra interna processer för datasäkerhet så att något motsvarande inte ska kunna inträffa i fortsättningen.

Av dataskyddsskäl kan THL inte ge ut några mer exakta detaljer om fallet. På så sätt försöker man förhindra eventuella skador för de personer som är offer för informationsläckan. THL har inte vetskap om att någon skulle ha missbrukat den information som läckte ut på nätet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter