Förflytta dig till innehållet

Hemläxa från Madrid

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

I förra veckan avslutades FN:s klimatmöte i Madrid. Mötets slutresultat blev ändå ett fiasko då mötet inte klarade av att ge ett gemensamt utlåtande från mötet.
Resultatet blev några smärre tekniska preciseringar.
Klimatmötet präglades av starka motsättningar. Med Brasilien i spetsen motarbetades länder som ville se mera ambitiösa klimatåtgärder. Till de senare hörde EU som bjöd på några ljusglimtar under klimatmötet, genom att lansera programmet ”Gröna given” och genom att besluta om klimatneutralitet fram till år 2050.
Med tanke på den globala diskussionen hade det varit viktigt att klimatmötet hade kunnat nå en gemensam och tydlig linje gällande klimatförändringen. Det lyckades inte.
Slutresultatet från Madrid skapar orosmoln över klimatmötet i Glasgow nästa år. Det är redan nu viktigt att fundera över förhandsarbetet inför mötet i Glasgow så att man undviker ett till Madridfiasko.
FN:s konsensuspolitik tillsammans med populistiska och egoistiska ledare i vissa länder gör inte arbetet lätt. Det är därför verkligt viktigt att förhandsarbetet inför COP26 sköts.
Trots ett delvis misslyckat klimatmöte i Madrid är det viktigt att diskussionen gällande kimatåtgärder på rättvisa grunder fortsätter.
En politik som tar hänsyn till miljön behövs. Vi behöver nu rätt sorts värdeledarskap globalt. I det är EU i nyckelposition.
Henrik Wickström
Viceordförande, SFP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter