Förflytta dig till innehållet

"Hem utan en fast fiberförbindelse kommer att vara väldigt 'obekväma' att bo i inom fem till tio år, utan möjlighet till distansarbete med mera"

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Digitaliseringen utvecklas med enorm fart.
I vårt dagliga liv blir vi alla alltmer både betjänade och beroende av digitala tjänster.
För närvarande fördubblas den mobila datamängden vartannat år i Finland.
Detta ställer hela tiden växande krav på allt bättre, kraftigare och framför allt pålitlig dataöverföring.
Idag är det inte ovanligt att man på sin arbetsplats sitter med två öppna datorer och därtill likaså hemma med minst en dator!
Vi blir snabbt allt fler som ständigt är eller måste vara uppkopplade.
4G-nätet, som togs i bruk i Finland för knappt tio år sedan för att försnabba dataöverföringen börjar nu märkbart försämras redan på avstånd över ett par kilometer från sändaren beroende på den ständigt ökande användningen av digitala tjänster.
Inom kort kommer säkra supersnabba dataförbindelser att kunna förverkligas endast med 5G-teknik, som i praktiken betyder optisk överföring av data, det vill säga fiber till varje ställe där man behöver digitala tjänster.
Jag dristar mig att påstå att hem utan en fast fiberförbindelse kommer att vara väldigt ”obekväma” att bo i inom fem till tio år, utan möjlighet till distansarbete med mera.
Idag har totalt cirka 3 500 hushåll och företag fiberanslutning i hela Pargas stad.
I januari 2019 lanserades ”Fiberprojekt med stöd”.
I detta projekt erbjuder staten, Pargas stad och Partel till 688 fasta hushåll utan fiberförbindelse i fem olika områden i Pargas, ett i Nagu och ett i Korpo en kraftigt ekonomiskt subventionerad möjlighet att ansluta fiberförbindelse för 1 790 euro per hushåll.
Villkoret för att projektet ska förverkligas är att minst 50 procent av hushållen på respektive område före 31.3.2019 förbinder sig att skriva på ett fiberförbindelseavtal.
Utan detta ekonomiska stöd så visar beräkningar att ifall 50 procent av hushållen i respektive område vill ha fiberanslutning och själva stå för hela kalaset så blir kostnaden per hushåll på Ålöområdet 14 500 euro, Hoggais 9 000 euro, Lielax 5 500 euro, Simonby 8 000 euro, Tervsund 9 500 euro, Nagu 8 500 euro och Korpo 7 800 euro.
Med andra ord en ”lottovinst” mellan 3 700 och 12 700 euro per hushåll beroende på i vilket av de sju områdena man råkar bo!
Det totala ekonomiska stödet, ”lottovinsten”, för projektet ”Fiberprojekt med stöd” är 1 800 000 euro.
Trots att bara en mindre del av landsbygden i Pargas stad nu får detta stöd till en förbättrad digital infrastruktur ser jag det ändå som ett mycket positivt projekt emedan det medverkar till att säkerställa en även i framtiden levande landsbygd på dessa sju områden – hoppas att samtliga projekt förverkligas!
Sverker Engström
Pargas

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter