Förflytta dig till innehållet

Hem och Skola: föräldrarnas insats behövs i skolan

Hem och Skola uppmanar föräldrar att ställa upp som klassförälder. De satsar i höst på en klassföräldrakampanj som riktar sig till skolorna.

– Det är ett konkret sätt att tillsammans med lärare jobba för att skapa en god klassanda i klassen. Aktiviteter där barn, föräldrar och lärare lär känna varandra bidrar till en gemenskap som i sin tur gynnar såväl trivseln som inlärningen, skriver föreningen i ett pressmeddelande.

För att verksamheten med klassföräldrar ska fungera som det är tänkt är det viktigt att skolans rektor och lärare signalerar att klassföräldrar är viktiga och behövs för att bidra till ett gott socialt klimat i skolan.

– Det finns ett värde i att klassens föräldrar och elever umgås också under mindre formella omständigheter. I de lägre klasserna handlar det i första hand om att skapa trygga strukturer och nätverk för barnen. I de högre klasserna är det om möjligt ännu viktigare för föräldrar att känna varandra och varandras barn då det sker en hel del förändringar i barnets liv, skriver Hem och Skola.

Förbundet Hem och Skola har skapat ett nytt material för klassföräldrar som skickas ut till skolorna och som finns att skriva ut på deras hemsida. Det finns också en videofilm om klassföräldraskap som är tänkt att visas ute i skolorna under höstterminens första föräldramöte. Förbundet Hem och Skola hoppas att denna klassföräldrakampanj ska få både föräldrar och lärare att se klassföräldraverksamheten som ett meningsfullt och attraktivt uppdrag som bidrar till välmående i skolan.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter