Förflytta dig till innehållet

Hellre sämre svenska, än ingen svenska alls

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Det är trevligt att se att Åbo stads deltar i Svenska på stan-veckans Svenni-kampanj med mottot att ”det är inte så viktigt att tala felfri svenska bara man försöker tala svenska”.

När Åbo Underrättelser senaste vecka uppmärksammade välfärdssektorns långa telefonköer till Åbos hälsostationer så kunde den skarpögde ta del av stadens bidrag till Svenni-kampanj.

Men stadens välfärdssektor väljer kanske ett lite märkligt sätt att visa sitt stöd – på skylten till ”Pääterveysasema / Hälsovårdcentralsstation”.

en neonskylt för Åbo stads hälsovård
Centralstationen. Foto: Kjell Wennström

Beroende på av vilken orsak man besöker denna hälsovårdsstation så kan ju budskapet eventuellt misstolkas. Förhoppningsvis förebådar det inte kvaliteten på den vård och omsorg man förväntar sig när man väl kommer in.

Men visst hoppas jag att de flesta av oss har överseende med mindre språkfel om man väl en gång får svenskspråkig vård och service, trots att man enligt lagstiftningen ha rätt till jämlik vår på sitt modersmål.

Men trots ovan nämnda lilla fadäs vill jag nu lämpligt under Svenska veckan påtala den tvåspråkiga stadens skyldighet att betjäna sina invånare jämlikt på de båda nationalspråken, finska eller svenska. Använd alltså Svenska på stan.

Kjell Wennström

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter