Förflytta dig till innehållet

Helhetslösning behövs för Kimitoöns äldreomsorg

Helhetslösningen för Kimitoöns äldreomsorgsverksamhet kommer upp till behandling i kommunens fullmäktige i juni. Förhoppningsvis fattas ett bra och väl genomtänkt inriktningsbeslut som anger riktlinjer för hur man vill att kommunens äldreomsorg ska se ut i framtiden.
En värdediskussion är viktig, fullmäktiges syn på äldre och åldrande är avgörande för vilka lösningar som väljs. Antalet äldre ökar vilket ställer krav på modern och mångsidig äldreomsorg av god kvalitet som är ekonomiskt hållbar och klientorienterad, oavsett om den organiseras av kommun eller landskap.
En bred samsyn råder i Finland om att långvarig institutionsvård avvecklas och ersätts med andra vårdalternativ. Institutionsliknade boenden långt från centrum är något som framtidens äldre, i olika rapporter framför att de inte vill ha. Centraliserade vårdkluster kan ha ekonomiska stordriftsfördelar, personalen kan användas effektivare och administrativa tjänster kan minska men är inte en boendeform som de äldre önskar.
Framtidens äldreomsorg förväntas i högre grad se till de äldres skilda förutsättningar. Behoven förändras, många lever längre och är friska långt upp i åren, andra lever en lång tid med kroniska sjukdomar. Fler vill och ska kunna bo hemma längre men behöver en bred palett av alternativ som möjliggör hemmaboende. Exempelvis flexibel hemvård, hemsjukvård, nattvård, närståendevård, familjevård, mångsidig dagverksamhet, välfungerande färdtjänst, friskvård, rehabilitering, intervallvård och moderna tekniska lösningar.
Andra föredrar boendeformer där flera bor tillsammans men i egna lägenheter med en servicenivå som succesivt kan anpassas till behovet. Ett sådant boende kan ge livskvalitet högt upp i åren och är också kostnadseffektivt. Att bo kvar, i bästa fall till livets slut är något som många önskar. Med hjälp av nyproduktion av tillgänglighetsanpassade bostäder med moderna tekniska hjälpmedel och flexibel servicenivå kan en välbehövlig strukturomvandling av äldreomsorgen genomföras.
Boendemiljöer med gemensamma utrymmen som är öppna för olika åldersgrupper och samhällsaktiviteter stärker de boendes känsla av att fortsatt få leva mitt i livet. Att bo i anslutning till en mångsidig och stimulerande miljö ökar möjligheten att högt upp i åren kunna leva ett aktivt liv utifrån sina egna villkor. Det är viktigt för alla att behålla sin värdighet och själv kunna styra över sitt liv så länge som möjligt. Nyttjande av modern teknik skapar lösningar som förbättrar säkerheten och stärker känslan av trygghet. Tekniska hjälpmedel stöder de äldres handlingskraft, självständighet och möjlighet till privatliv.
Servicesedlar gör det möjligt för äldre som själva vill utforma sin beviljade servicenivå på bästa sätt. Servicesedeln kan vara inkomstbaserad eller lika för alla. Tillsammans med hyres- och vårdbidrag från FPA och pension ska den täcka kostnaden för en god vård för alla, oavsett inkomst. Servicesedeln ger den som beviljats tex. hemvård, dagcenterbesök, rehabilitering, intervallvård eller dygnet runt boende möjlighet att välja sin serviceproducent, kommunen, föreningen, företaget eller stiftelsen.
Kimitoöns kommun ska inte vänta och se. Staten, kommunerna och eventuella landskap kommer under en mycket lång tid att leva med ytterst knappa resurser. Vi måste själva se till att ordna en lösning som de äldre är nöjda med, som landskapet låter oss behålla och som ger oss service på båda språken. En ekonomiskt hållbar lösning kräver att vi är öppna för att samarbeta med andra aktörer.
Jag utgår från att fullmäktige vill erbjuda de äldre en framtid i moderna boenden med ett serviceutbud som håller dem unga länge och minskar behovet av dygnet runt vård. Det är dags att frigöra tankarna från byggnader som redan tjänat ut och inte hålla dem vid liv genom konstgjord andning. Istället ska vi vara visionära och skapa lösningar som tilltalar inte bara dagens utan också framtidens äldre.
 
Ghita Edmark

Dela artikeln

En kommentar: “Helhetslösning behövs för Kimitoöns äldreomsorg

 1. johan sundqvist skrev

  Jag som privatperon och politiker blir mycket förvånad hur SFP går ut i massmedia, visst har de planer som är goda men till den springande punkten, byggande av ett nytt sk. Almahem. Nu citerar jag Ghita, jag utgår från att fullmäktige vill erbjuda de äldre en framtid i moderna boende med ett serviceutbud som håller dem unga länge och minskar behovet av dygnet runt vård, det här citatet håller vi socialdemokrater helt med om. Men i samma citat, det är dags att frigöra tankarna från byggnader som redan tjänat ut och inte hålla dem vid liv genom konstgjord andning, varför säger du Ghita inte rakt, det gäller Hannahemmet.
  På styrelsemöte 15.06 kommer SDP:s representant att ge ett förslag, Hannahemmet fortsätter som vanlig, en grundreparation på minst 900.000. Silverbacken i Västanfjärd säljs inte. Byggande av ett nytt Almahem skall byggas i Kimito med 45 vårdplatser i kommunens regi, inte av något privat stort bolag. Varför vi Socialdemokrater kommit till det här beslutet är mycket enkelt,vi är inte som SFP, ha allt till Kimito, vi tänker på klienter och deras anhöriga, är mycket märkligt om SFP:s väljare i skärgården skulle godkänna en sådan lösning, åka till Kimito för att hälsa på sin anhörig. Om SFP kommer med ett sådant förslag på styrelse mötet 15.06, koncentrera allt till Jämböle, då tror jag nog att vi är beredda att undersöda det förslaget. Till slut har nog mitt förtroende för SFP naggat mycket i kanten, de senaste kommentarerna i massmedia av Helena Fabritius ang. gruppordförande mötet i Kimito 07.06, helt vilseledande av SFP till allmänheten
  Johan Sundqvist
  SDP:s fullmäktige gruppordförande
  Kimitoöns kommun

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *