Förflytta dig till innehållet

Helgens Seikkisrock är barnens festival — bland annat Arne Alligator uppträder i Kuppisparken

Lilly Björklund
Sanna-Kaisa Karjalainen och Tove Forssell fotograferade framifrån med pappersark med roliga figurer framför sig.

Sanna-Kaisa Karjalainen och Tove Forssell fotograferade framifrån med pappersark med roliga figurer framför sig.Lilly Björklund

Sanna-Kaisa Karjalainen och Tove Forssell tycker att det är viktigt att också barnen får ha sin egen festival. Foto: Lilly Björklund


Det är dags för den årliga barnfestivalen Seikkisrock i Äventyrsparken i Kuppis. Festivalen ordnas på lördag och söndag. Målgruppen är 2–7-åringar men festivalen passar för hela familjen.

Fullspäckat program

Helgens program är fullspäckat och festivalen får besök av många finsk- och svenskspråkiga artister.
Det bjuds på allt från heavyrock till stämsång.
På repertoaren står bland annat Arne Alligator & Djungeltrumman, Maestro & Fiktio, Merkkarit & Kai Kuutamo, Moottörin Jyrinä och Robin Hund och Hans Glada Orkester.
På söndagen uppträder också bandet The L.A.W, som består av Cygnaeuseleverna Wilson Harkke, Alvar Svartsjö och Loke Wikström. Bandet är aktuellt som en av finalisterna i årets MGP.
Lumoava Teatteri från skolan Kaanan Koulu uppträder också.
De ska framföra en pjäs som handlar om att ingen föds till superhjälte, men alla kan bli en. Temat är människorelationer och deras utmaningar i vardagen.
Målet för festivalen är att skapa ett mångsidigt program med kvalitativ barnmusik som attraherar de yngre.
Seikkisrock organiseras av Barn- och ungdomskulturföreningen Vilperi, som vill stöda åboländsk barn- och ungdomskultur.
Petri Katajarinne, ordförande för Vilperi, har grundat festivalen Seikkisrock.
Förutom musik kan barnen även delta i olika aktiviteter som har med scenkonst, handarbete och musik att göra.
Det finns också lotteri, pyssel och lekar på programmet.
Festivalen samarbetar med organisationen Hope Turku. Föreningen har bland annat köpt biljetter till festivalen och har gett dem till mindre bemedlade familjer.
Det finns matförsäljning på festivalen. Äventyrsparkens egen kiosk är öppen, Tähtibaari bjuder på husmanskost och Shams Falafel har ett utbud av veganska och glutenfria rätter. Seikkisrock öppnar även en egen milkshake–bar.

Vill satsa på tvåspråkighet

Arrangören Tove Forssell och verksamhetsledare Sanna-Kaisa Karjalainen har jobbat hårt för att sätta upp en så underhållande festival som möjligt.
– Jag vet själv att barn tröttnar på saker snabbt. De är en krävande publik, det måste hända något hela tiden. Därför är Seikkisrock i år ännu mer energispäckad än tidigare, säger Forssell.
– Vårt samhälle blir allt mer digitaliserat och våra barn sitter fastklistrade vid sina skärmar dagen lång. Därför är det bra att de får komma ut i naturen, lyssna på levande musik, vara kreativa och uppleva en massa nytt, fortsätter Forssell.
Forssell och Karjalainen vill radera den imaginära gränsen som finns mellan språken i Finland.
– Vi vill satsa på tvåspråkigheten. Det måste finnas alternativ för alla familjer att uppleva kultur. Vi har stora visioner och festivalen Seikkisrock ska växa ännu mer nästa år, säger Karjalainen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter