Förflytta dig till innehållet

Helenius tänker inte bli en slagpåse: "Kommer aldrig åka runt för att plocka på mig pengar"

Robert Helenius. Foto: Rob Watkins/Paf


Boxaren Robert Helenius går en kamp mot klockan. Om 34-åringen vinner över Erkan Taper i slutet av september tar han ett steg upp mot världstoppen. Om han blir knockad är frågan om han orkar resa sig igen.

Efter två mellanmatcher mot mediokert motstånd har Robert Helenius återfått självförtroendet och är redo att möta en trovärdig motståndare. Erkan Teper är en boxare av helt annan kaliber än vitryssen Jurij Byhovtzev.
Teper är rankad på 28:e plats i världen bland tungviktarna. Helenius parkerar på plats 48. Den Borgåbördige boxaren vet vad som gäller: en seger och han är med i leken igen. En förlust och … ja, vadå? Orkar Helenius fortsätta med satsningen på allvar om han knockas ner till världsrankningens mellanmark?
Den Borgåbördige boxaren vill inte ens tänka tanken.
– Det vill jag inte svara på. Jag vill inte ens att tanken ska glida in i mitt huvud. Tanken är att jag vinner och så ser vi riktningen.
Helenius vet ändå att klockan tickar.
– Matchen mot Teper betyder mycket. Jag vet inte hur många chanser jag kommer att få att ta mig till de stora matcherna. En seger över Teper blir en katapult mot toppen. Det här är en stor chans för mig – också att visa att jag fortfarande är att räkna med.

Motståndaren åkte fast för dopning

Egentligen skulle Helenius möta Teper för tre år sedan. Då drog sig tysken sig ur matchen och hänvisade till en skada. Så småningom kröp sanningen ändå fram: Teper hade åkt fast för användning av testosteron och tillväxthormon.
Åren efter de positiva dopningsproven var trassliga för Teper, som förlorade två matcher på raken i slutet av 2016 och början av 2017. Sedan skärpte han sig. Teper har tre raka segrar i ryggen då han stiger upp i ringen för att möta Helenius.
Helenius och Teper har gemensam historia. De har sparrats som proffs och mötts i ringen som amatörer. I en match i boxningens Bundesliga vann Teper över Helenius med en poängs marginal. Helenius har inte glömt förlusten och är ute efter revansch.
– Han är en stark och teknisk boxare och en tuff kille på alla sätt. Han har varit med länge och vet vad han pysslar med. Jag ska försöka pricka poäng på långdistans.

Det låter som om du är beredd på tolv ronder.

– Om knockouten kommer så kommer den. Vi är beredda på tolv ronder.

Tar en match i taget

För ett år sedan hade Helenius chansen att ta en plats i världseliten – men matchen mot Dillian Whyte slutade i förlust. Helenius såg risig ut i matchen och hade problem med orken. Förklaringen kom senare: han hade drabbats av en twar-infektion och gått runt med lungsjukdomen i kroppen en längre tid.
Uppladdningen inför matchen mot Teper har sett annorlunda ut. Helenius säger sig må prima och har ett annat tempo i träningen än tidigare. Handskadan är också ett minne blott.
– Det känns bra, jag har klarat av att sparra i åtta ronder varannan dag. Det är full fräs framåt. Jag är inte alls lika trött på träning som i fjol och orkar pusha på.
Just nu tar Helenius en match i taget. Framtidsplanerna är ovissa just nu – men en sak är säker.
– Jag kommer aldrig att börja åka runt bara för att plocka påmig pengar. Jag kommer inte att bli den slagpåsen – jag ska i stället spara mig så att jag har ett liv efter karriären. När inspirationen tar slut och negativiteten tar över är det dags att lägga handskarna på hyllan och säga hejdå.

View this post on Instagram

👊🏻

A post shared by Robert Helenius (Official) (@heleniusrobert) on


Med det sagt så förstår Helenius hur de äldre, avdankade slagbultarna resonerar.
– Den lilla fönsterluckan man har för att tjäna pengar är så otroligt liten. Jag förstår att man fastnar. Om man tjänar 10 000–20 000 euro per match och går fyra matcher per år tjänar man ganska bra med pengar. Boxare har sällan så mycket att falla tillbaka på.

Vad tänker du hålla på med efter karriären?

Helenius skrattar.
– Det har funnits många planer under åren, men jag har inte funderat allvarligt på det – eller på att sluta.
Just nu är Helenius tankar bara fokuserade på en sak: matchen mot Teper den 29 september.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter