Förflytta dig till innehållet

Hela stiftets biskop

Borgå stift väljer biskop nästa onsdag 10.4. I detta val lägger jag min röst på direktor, teologie doktor Sixten Ekstrand.
Sedan medlet av 1990-talet har jag nära följt med hans arbete. De resultat som han lämnar efter sej är beundransvärda. Jag skall här nämna några exempel.
När jag var kyrkoherde i Tammerfors var han verksamhetsledare för Kyrkans Ungdom och betjänade församlingarna med församlingsbesök och utvecklade bland annat det årligen återkommande musik- och familjelägret i Pieksämäki med upptill 1 000 deltagare från Borgå stift.
När jag gjorde mina fortsättningsstudier vid Åbo Akademi var han forskningsledare och professor. Dessa uppdrag skötte han utmärkt väl. Som forskarstuderande hade jag i honom ett utmärkt stöd som ledde till en examen.
I slutet av 2000-talets första decennium möttes våra vägar igen, nu i Borgå domkapitel. Jag var prästassessor och Sixten stiftsdekan som ledde domkapitlets verksamhetsavdelning. I domkapitlets kollegium var han en bärande kraft med stor arbetskapacitet.
2013 efterträdde han mig som direktor för Kyrkans central för det svenska arbetet (KCSA) vid Kyrkostyrelsen. Ett uppdrag som han har skött utmärkt väl. I ekonomiskt kärvare tider har han förmått bevara centralens centrala verksamhetsfunktioner. Han har ett gott kontaktnät i kyrka och samhälle. Kyrkostyrelsens ledning och kyrkans biskopar är honom inte främmande, snarare medarbetare.
Sixten Ekstrand är både klartänkt och empatisk. Han har verkat och prövats i många sammanhang. Hans trygga ledarskap, erfarenhet, kapacitet, kunnande, djup och värderingar gör det lätt att rösta på honom. Som stiftets andliga ledare blir han en tillgång för vårt stift och vår kyrka. En andlig ledare som ser till helheten – en hela stiftets biskop!
Jag har också, på sidan om, beundrat hans intresse för skidåkning. Många är de långlopp som han har avverkat, bl.a. har han deltagit i Vasaloppet ett flertal gånger. Detta vittnar om att han månar om både sin kondition och sin hälsa och samtidigt visar det att han har en egenskap som just biskopsämbetet förutsätter, nämligen – uthållighet!
Bror Träskbacka
Teologie licentiat

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *