Förflytta dig till innehållet

Hedra Anna Bäckström

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Åbo Akademi firar sina 100 år och kan blicka bakåt och framåt. När man gör det senare har man skäl att tacka många gestalter som gjort Akademis tillkomst och utveckling möjliga. Det har man i många välmotiverade fall valt att göra, till exempel auditorier bär donatorers och andra gynnares namn.
Vi vill dock lyfta fram en person som inte fått vederbörlig uppmärksamhet från Akademins sida: Anna Bäckström.
Anna Bäckström var nyckelperson bakom de akademiska sommarkurser i början av 1900-talet vilka i sin tur var en förutsättning för Akademins tillblivelse. Efter 1918 tjänade hon dessutom Akademin i administrativa värv. Trots sina avgörande och uppoffrande insatser har Anna Bäckström inte uppmärksammats.
Dessbättre har ÅA under jubileumsåret en chans att korrigera försummelsen. Vi föreslår att Akademin uppkallar ett auditorium eller någon annan markerat viktig plats i ÅA-kvarteren efter henne.
Lauri Karvonen
Torbjörn Kevin

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter