Förflytta dig till innehållet

HD: Journalisten Jessikka Aro får besvärstillstånd

En skylt med texten "Korkein oikeus, högsta domstolen".
I högsta domstolen yrkar Jessikka Aro att docent Johan Bäckman döms för olaga förföljelse. Foto: Marko Oja/SPT

Högsta domstolen har beviljat journalisten Jessikka Aro besvärstillstånd i ett ärende som gäller olaga förföljelse.

Aro anhöll om besvärstillståndet efter att Helsingfors hovrätt i juli förkastade åtalet om olaga förföljelse. Helsingfors hovrätt ansåg att docent Johan Bäckman som åtalades inte hade förstått att han agerat inkräktande och inte heller att meddelanden om Aro skrivits för att skapa rädsla eller ångest.

Hovrätten förkastade samtidigt ett åtal mot Bäckman för grov ärekränkning. Hovrätten sänkte hans villkorliga fängelsestraff från ett år till tre månader och sänkte de ersättningar han betalade till Aro.

År 2018 dömde Helsingfors tingsrätt Bäckman för olaga förföljelse, grov ärekränkning och anstiftan till grov ärekränkning. Han dömdes till ett villkorligt fängelsestraff på ett år och till att betala ersättningar till Aro. Tingsrätten ansåg att Bäckman upprepade gånger förföljt Aro bland annat genom meddelanden och publiceringar på Twitter och Facebook.

Aro har också anhållit om besvärstillstånd angående åtalspunkten som gäller grov ärekränkning.

Fallet MV-lehti

Propagandasajten MV-lehti grundades 2014 av Ilja Janitskin.

År 2014 skrev Yle-journalisten Jessikka Aro en artikel om trollfabriker i Sankt Petersburg.

I samband med Aros artikel skickade docent Johan Bäckman material om Aro till Janitskin och detta ledde till en hatkampanj mot Aro.

Bäckman dömdes 2018 i tingsrätten till 1 års villkorligt fängelse för olaga förföljelse, grov ärekränkning och anstiftan till grov ärekränkning.

Janitskin dömdes samtidigt till 1 år och 10 månaders ovillkorligt fängelse för sammanlagt 16 olika brott.

i juni sänkte Helsingfors hovrätt Bäckmans straff till tre månaders villkorligt fängelse. Tingsrättens dom om förföljelse och grov ärekränkning förkastades.

Nu har Högsta domstolen beviljat Aro besvärstillstånd angående förföljelsen. Aro har också anhållit om besvärstillstånd angående åtalspunkten som gäller grov ärekränkning.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *