Förflytta dig till innehållet

HBL: Jens Stoltenberg om ryska konsulatet på Åland: Ambassader och kontor används ofta som täckmantel

Arbeiderpartiet
man i kavaj förklarar
Arkivbild. Jens Stoltenberg intervjuades då han besökte Helsingfors i går på tisdagen.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg varnar för att Ryssland kan använda ambassader och kontor som täckmantel för underrättelseverksamhet. Det skriver Hufvudstadsbladet i dag.

Enligt Stoltenberg, som intervjuades i samband med att han besökte Helsingfors i går på tisdagen, är det viktigt att följa med att Ryssland inte missbrukar sina representationer på ett sätt som inte är förenligt med det man kommit överens om. Bland annat så här säger Stoltenberg i intervjun till HBL: ”Vi har ju ryska ambassader och ryska kontor som vi har sett att ofta har använts som täckmantel för underrättelseverksamhet. Därför är det viktigt att man följer noggrant med, då det handlar om utbyte av underrättelseinformation mellan Natoländer, och reagerar om man märker att Ryssland missbrukar sina representationer, på ett sätt som står i strid med den diplomatiska verksamhet som de ska ha. ”

Stoltenberg svarade på reporterns fråga om hur Stoltenberg ser på den finländska debatten om att det finns ett ryskt konsulat på Åland som bland annat övervakar att inte militära fartyg lägger till på ett sätt som strider mot demilitariseringen.

Avtal som ingåtts och som gäller Ålands status bör alla parter respektera, poängterar Stoltenberg.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter